Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

Banii nu aduc fericire, o zicală valabilă în toate limbile şi pe toate continentele. Totuși, dacă am avea mai mulți bani, probabil am fi mai fericiţi. Iubirea, spiritualitatea, satisfacțiile, sensul vieții sunt toate lucruri considerate mult mai importante decât banii atunci când vine vorba de fericire. Cu toate acestea, sunt mulți oameni care vor mai mulți bani decât cei care vor să găsească sens în viață pentru a fi fericiţi. Deci, banii aduc sau nu fericire?

Întrebarea este mult mai complexă și mai interesantă decât pare și demonstrează pe deplin modul în care fericirea și ceea ce ne face fericiți este relativ, care depinde de punctul nostru de vedere și nu de o anumită cifră de bani precisă. De aceea, în acest articol voi încerca să-mi spun punctul meu de vedere personal despre cum văd eu relaţia între fericire şi bani, dar în acelasi timp, voi veni şi cu argumente pro şi contra din diferite surse pe care le-am găsit pe net.

Diferiţi economiști și filozofi au făcut tot felul de studii de-a lungul anilor pentru a înțelege dacă fericirea este legată de venitul pe care îl are populaţia sau de PIB-ul unei țări.

Dacă banii ar fi cei care aduc fericire în țările lumii a treia, unde oamenii trăiesc cu mai puțin de 5 euro pe zi, ar trebui să fie cu toții deprimați, dar nu este aşa. La polul opus, în țările bogate, majoritatea oamenilor ar trebui să fie fericiți, dar nu este aşa. Cu toate acestea ne dorim cu toţii să trăim o viaţă fără a duce grija banilor.

Imagine de Ulrike Mai de la Pixabay

Paradoxul lui Easterlin

În anul 1974, Richard Easterlin, profesor de economie la Universitatea din California de Sud, a publicat un studiu (pe care îl puteți găsi aici) care arată cum, folosind un eșantion de 37 de națiuni, creșterea fericirii nu a fost corelată cu creșterea bogăției.

În timp ce diferite studii făcute pe termen scurt au găsit o legătură între fericire și venit, Easterlin a constatat că acest lucru nu era valabil atunci când măsurătorile erau făcute pe o perioadă mai lungă de timp.

Easterlin susține că satisfacția crește odată cu veniturile medii, dar numai până la un anumit punct, dincolo de această margine, fericirea scade în raport cu creșterea veniturilor.

De-a lungul anilor, s-au făcut critici asupra studiului făcut de Easterlin și, de asemenea, au fost criticate la rândul lor şi studiile care l-au criticat pe Easterlin, astfel dovedind că există o corelație între bani și fericire, dar nu este o corelație directă și simplă în care mai mulți bani înseamnă mai multă fericire.

Banii aduc fericire?

Este clar că mulţi răspund afirmativ la această întrebare. În realitate, ceea ce-şi doresc oamenii cu adevărat nu sunt banii. La urma urmei, banii nu sunt altceva decât un număr dintr-un cont bancar sau o bucată de hârtie frumos colorată. Valoarea banilor este determinată de ceea ce putem cumpăra cu ei, de faptul că pot fi transformaţi în altceva la alegerea noastră şi a tot ceea ce simbolizează banii.

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Faptul că banii ne aduc sau nu fericire depinde de nevoile pe care aceştia le rezolvă. Dacă banii sunt necesari pentru a ajunge până la sfârșitul lunii și asigură un acoperiș deasupra capului, aceştia devin o mare valoare personală, deoarece asigură nevoi de bază. În momentul în care aceste nevoi de bază sunt satisfăcute, o creștere a venitului disponibil este egal cu o creștere mai mică a fericirii, deoarece o haină de designer sau o mașină mai mare este mai puțin importantă decât un acoperiș deasupra capului.

De fapt, multe studii arată că modul în care banii afectează mai mult fericirea este atunci când venitul este limitat și devine aproape irelevant atâta timp cât este echivalent cu venitul necesar pentru a se asigura că banii nu reprezintă o limitare în viața personală.

De ce banii nu aduc fericirea?

Fericirea este o stare interioară. Fie că este vorba de bani, muncă, relații, experiențe uimitoare, familie, sau copii, nu toate acestea aduc fericirea, pentru că fiecare vede fericirea în felul său.

Uitaţi-vă în jur. Oamenii care tind spre fericire nu sunt neapărat cei mai bogați și plini de prieteni şi amici.

Banii nu aduc fericire pentru că sunt pur și simplu un element extern. În timp ce fericirea este doar o stare interioară.

Bogăția unui om nu poate fi măsurată prin contul său bancar. Se măsoară în principal prin felul în care este în armonie cu valorile personale.

Oamenii care au curajul să-și asculte propriile dorinţe şi vise şi să le urmeze sunt de 1000 de ori mai fericiți decât cei care au urmat gândurile sau visele altora pentru a obține o slujbă grozavă într-o companie importantă sau pentru a se căsători cu persoană cu un anumit statut.

În sine, banii nu aduc fericirea și nici măcar nu contribuie la aceasta, dar pot cumpăra timpul.

Vechea zicală conform căreia banii nu aduc fericire ar putea fi acum și mai adevărată. Potrivit unui nou studiu, Time fo Happiness, publicat acum doi ani de Harvard Business Review, pare să confirme că, în loc să petreacă timp căutând bani, oamenii care găsesc fericirea cheltuiesc bani pentru a câștiga timp.

Imagine de Tumisu de la Pixabay

Studiul, condus de Ashley Whillans, a analizat un grup de 100.000 de muncitori adulți. Cei care erau dispuși să renunțe la câștigarea mai multor bani în favoarea unui timp mai liber au experimentat „relații sociale mai bune, cariere mai satisfăcătoare și mai multă bucurie” și, în general, au raportat rate mai mari de satisfacție.

În urma acestui studiu, Whillans a constatat că oamenii care sunt dispuși să renunțe la bani pentru a câștiga mai mult timp liber ( de exemplu, lucrând mai puține ore sau plătind pentru a externaliza sarcini nedorite ) experimentează relații sociale mai satisfăcătoare, cariere mai satisfăcătoare și mai multă bucurie și, în general, vieți mai fericite.

Aceasta nu înseamnă că este uşor să urmăm sfatul lui Whillans. După cum acesta din urmă recunoaște, există multe motive care explică de ce mulţi dau greş în căutarea bogăției. De exemplu, există multe prejudecăți care fac ca banii să pară o alegere mai atractivă decât timpul. „Americanii, de exemplu, cred că a fi super ocupat cu munca este echivalent cu un statut superior”, spune el. Și este, de asemenea, adevărat că viața modernă este scumpă, costul locuințelor, educației și a confortului maxim continuă să crească.

Aşa ajungem la o altă zicală faimoasă…

Banii nu aduc fericirea dar o întreţin

În realitate, banii în sine nu aduc fericirea, dar ceea ce putem face cu banii poate contribui la fericire.

Care este cel mai important element pe care îl dau banii societății noastre?

Banii ne permit să cumpărăm tot ce vrem să avem, tot ceea ce vrem să facem și ne oferă, de asemenea, posibilitatea de a investi în noi înșine și, prin urmare, de a fi cine vrem să fim.

Este destul de intuitiv, comoara pe care ne-o oferă banii este libertatea!

Imagine de Sofia Cristina Córdova Valladares de la Pixabay

Libertatea de a face, de a fi și de a avea.

Iar libertatea este un simbol al fericirii. Cel care are libertatea de a face ceea ce vrea să facă, de a fi oricine vrea să fie și de a deține ceea ce vrea să dețină este regele lumii!

Vă puteți determina gradul de libertate într-un mod destul de simplu. Vă dau 3 exemple referitoare la a fi, a face și a avea:

Trebuie să vă treziţi în fiecare dimineaţă la 6 pentru a merge la serviciu până la 6 seara cu 1 sau 2 ore suplimentare de călătorie în trafic sau în transportul public aglomerat?

Trebuie să jucaţi un rol sau să vă alineaţi la o matriță, astfel încât ceilalți să vă accepte fără să vă judece?

Trebuie să vă limitaţi la lucrurile pe care aţi vrea să le aveţi sau să le faceţi?

Unele persoane vor răspunde nu la toate aceste 3 întrebări, însă mulţi vor spune DA cel puţin la una dintre ele.

Să știți că banii pot oferi libertate, dar aceasta poate fi obținută și fără a fi bogați.

Desigur, cine are bani mulţi, are mai multe posibilităţi de a fi fericit. Sau, cel puţin, aşa o gândesc cei mai mulţi dintre noi.

Bogăţia poate oferi libertatea pe care noi oamenii o dorim dintotdeauna. Cu toate acestea, se poate obţine chiar și fără bani. Bogăția este doar un factor declanșator.

În concluzie, care este legătura dintre bani și fericire?

Dilema că banii aduc sau nu fericire, ne crează un pic de confuzie. Pe de o parte, banii ne permit să ne simțim liberi și, prin urmare, să obținem fericirea mai ușor. Pe de altă parte, fericirea este o stare internă care nu depinde de condițiile externe. Iar banii sunt o condiție externă.

Cu toate acestea, dacă luăm în considerare faptul că banii aduc mai multă libertate în a face, în a fi și în a avea și că libertatea duce la o schimbare interioară în noi, atunci banii ne afectează indirect fericirea.

Dar banii sunt doar un factor declanșator. De fapt, fiecare are puterea de a-și alege viața, de a-și schimba viața profesională și de a-și alege viața personală.

Contul bancar este doar o barieră între idealul pe care îl dorim și viața actuală.

Şi această barieră poate fi ridicată cu mult curaj şi determinare!

Libertatea este în noi. Dacă reuşim să ignorăm privirea critică a celorlalți, ne ascultăm inima și ne realizăm visele, dacă avem dorința, voința și curajul de a face acest lucru, atunci banii vor fi rareori o problemă. Viața oferă soluții, dar trebuie să acceptăm să facem un efort și uneori să fim diferiţi. De cele mai multe ori diferența este un adevărat lux.

Schimbarea relației noastre cu banii este cea care ne poate aduce multă fericire.

Ne vom simţi cu adevărat fericiţi doar dacă alegem să fim ceea ce vrem, să facem ceea ce ne place şi să avem ceea ce vrem pentru a ne realiza pe deplin.

În concluzie, banii singuri nu pot aduce fericire, dar împreună cu alți factori cum ar fi vocația profesională și cercetarea spirituală, pot fi terenul fertil pentru o viață intensă și fericită.

La aceste considerații trebuie să adăugăm pe cea mai importantă. Mulți factori ne influențează fericirea și doar unii sunt la rândul lor influențați de bani: necesităţile de bază, poziția socială, independența. Banii nu aduc fericire pentru că sunt doar unul dintre multele lucruri care influențează unii dintre numeroșii factori care ne fac fericiți. Dar, în anumite situații, banii aduc fericire pentru că devin, cel puțin pentru ceva timp, ceea ce ne mută echilibrul spre pozitivitate.

Banii nu aduc fericirea. Sau poate da?
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide