
Suntem în plin sezon de primăvară cu dimineți ce încep mai devreme, zile însorite, temperaturi mai calde, natura renaşte și cu toate acestea, bunăstarea noastră nu este la maxim aşa cum ne-am fi aşteptat.
Este doar un comportament natural al organismului nostru care încearcă să se alinieze la noile ritmuri ale vieții, dozând serotonina obișnuită și dopamina care, după o perioadă de “hibernare”, cresc.
Acolo unde stresul, somnolența în timpul zilei și senzația de oboseală devin cronice și continue, este posibil să experimentați ceea ce se numește medical “astenie”.
Astenia de primavară este una dintre cele mai frecvente condiţii medicale care ne afectează în acest sezon. În ciuda faptului că simptomele sale se manifestă pe o perioadă relativ scurtă de timp, această tulburare provoacă stări ce sunt confundate adesea cu cele ale depresiei sau ale anxietatii.
Dar de ce să dramatizăm? De ce să transformăm un ciclu biologic într-un mecanism patologic? Este ca și cum am vrea să mergem la un medic sau să luăm medicamente doar pentru un disconfort pe care îl avem de la jet lag.
Sosirea primăverii este bine să o întâmpinăm cu un spirit pozitiv, ca pe o bună oportunitate de a implementa unele obiceiuri bune, simple și eficiente.
De exemplu: mersul pe jos, mişcarea în aer liber, evitarea deplasării cu mașina, dieta mediteraneană, reducerea consumului de alcool, etc. Toate acestea nu par condiții prealabile pentru terapie sau pentru a irosi bani cu anumite tratamente și contramăsuri. Sunt doar simple semnale că suntem oameni normali și plătim un gaj mic, cu oboseala temporară a corpului nostru, pentru sosirea sezonului bun. Mai degrabă ar trebui să sărbătorim cu un zâmbet decât să înghițim cu tristețe diferite pastile şi integrattoare.

Cât de plăcut ar fi să facem loc micilor bucurii şi plăceri simple ale vieții: o cană de ceai aromat, o felie de tort, un moment de relaxare conștientă, lectura unei cărţi sau să privim spre cer, pur şi simplu.
Deci, pentru a scăpa de această astenie de primăvară, am creat o listă cu câteva obieciuri zilnice pe care le putem implementa pentru a ne bucura cu adevărat de viaţă în orice perioadă a anului, chiar şi în zilele cu astenie de primăvară.
Cum să depăşim astenia de primăvară
Stiu, suntem cu toţii ocupaţi şi stesaţi, viaţă este un continuu “du-te – vino” şi nu vrem să fim obligați să încercăm lucruri noi pentru că ne lipseşte timpul.
Dacă plăcerile și sfaturile mele simple nu vi se par atragătoare, puteți începe să vă construiți propria listă. Pentru că fiecare dintre noi se cunoaşte mai bine pe sine însuşi şi fiecare are propria experienţă în a-şi construi şi trăi viaţa.
# stilul de viaţă
Una dintre acțiunile care pot fi făcute pentru a reduce astenia este de a ne interoga în legătură cu stilul de viață și de a înțelege dacă și cum să-l îmbunătățim. De multe ori, epuizarea este asociată cu o viață de zi cu zi agitată, neregulamentară, sub stindardul alergării și al interconectării angajamentelor de ultim moment. Toate acestea generează stres puternic, anxietate și senzația că nu se mai termină, epuizând astfel atât resursele fizice, cât și cele mentale. Iată, poate fi important să învățaţi să vă organizați timpul (am scris aici despre cum să ne organizăm timpul) într-un mod optim, prin definirea priorităților, a spațiilor dedicate diverselor activităţi, fără a fi nevoie să “improvizați” în fiecare zi pentru a face faţă provocărilor. Un alt aspect util ar putea fi să înțelegeți dacă este posibil să delegați, sau cel puțin să împărtășiți, unele sarcini, pentru a ușura muncă și a avea momente de refacere.
# reducerea stresului
Pe lângă o mai bună organizare, pot fi utile și alte remedii. De exemplu, să vă luaţi mai mult timp pentru voi înşivă sau să-l petreceţi cu cei dragi, să faceţi ceva ce vă place și să-i faceţi şi pe ceilalţi să se simtă bine. În acest sens, este bine să lăsați deoparte grijile legate de muncă sau alte sarcini, cărora li se va dedica un alt timp precis.
Un alt mod prin care vă puteţi răsfăţa este un moment de relaxare dedicat în întregime propriei persoane, așa cum preferă fiecare dintre voi: unii vor merge la o alergare bună sau se vor plimba în aer liber, alții vor citi o carte bună, alții vor face o baie fierbinte, vor fi cei care gătesc ceva bun și cei care pur și simplu se bucură de un film bun pe canapea. Nu există bine sau rău, un lucru mai bun decât altul, scopul este de a reduce stresul, fiecare alege cum să o facă.
# activitate fizică şi sport
Faceți mișcare. Deși pare paradoxal, atunci când experimentați momente de oboseală severă și epuizare, mișcarea poate fi foarte utilă. Evident, trebuie să fie calibrată la ceea ce vreţi să faceţi și puteți în acel moment în funcție de starea fizică în care vă aflaţi, dar este întotdeauna funcțională. Miscarea, de fapt, reactivează corpul și sistemul său fiziologic, reducând senzația de opresiune, oboseală și epuizare, oferind o senzație de bunăstare și relaxare. În plus, practicarea sportului reduce stresul și vă permite să eliberați tensiunea.
Şi dacă reuşiţi să faceţi mişcare în aer liber, cu atât mai bine. Nu ştiu dacă este vorba de vitamina D sau altceva, dar combinaţia de mişcare şi soare este ideală.



# alimentaţia sănătoasă
Un alt element fundamental este nutriția. Un aport incorect de substanțe nutritive, atât în exces, cât și în deficiență, poate genera o alterare a funcționării corpului nostru cu efecte asupra energiei disponibile și a senzației de oboseală sau bunăstare. Prin urmare, este bine să aveți o dietă variată și sănătoasă, în care principalii nutrienți să nu lipsească în doze adecvate, multă apă și aportul caloric corect în funcție de nevoile dumneavoastră.
În ceea ce privește nutriția, este esențial să încercăm să creăm regularitate în mese pe tot parcursul zilei, oferind corpului și minții cantitatea potrivită necesară pentru a face față fiecărei faze a zilei.
Să ne bucurăm de culorile fructelor şi a legumelor şi să le consumăm zilnic în funcţie de sezonul în care ne aflăm.
# recuperarea prin somn
Adesea, persoanele care suferă de astenie, au senzația că nu se odihnesc suficient și că nu reuşesc să aibă un somn odihnitor. Din acest motiv, este foarte util să încercați să mențineți sau să restabiliți un ritm de somn-veghe bun, cu programe cât mai fixe și un număr bun de ore de dormit. În cazul în care odihna devine dificilă, poate fi util să recurgeți la metode naturale pentru a promova odihna. Somnul şi odihna sunt extrem de importante pentru a reduce senzația de epuizare și pentru a recupera energia. În cazuri de oboseală severă există adesea multă somnolență și de multe ori dificultate de a dormi, de aceea este important să favorizăm o stare de repaus optimă pe cât posibil.
# grija corpului şi a sufletului
Grija propriului corp este un moment indispensabil de bunăstare și relaxare. Chiar și atunci când nu putem merge la cosmeticiană, este totuși esențial să ne dedicăm îngrijirii de sine în intimitatea casei noastre. O baie relaxantă la lumina lumânărilor şi cu o muzică placută pe fundal, un masaj cu o cremă hidratantă, îngrijirea tenului cu uleiuri şi multe altele pot fi un moment extrem de plăcut şi relaxant în care sunt detensionaţi toţi muşchii.
De asemenea, la fel de importantă este şi grija stării noastre spirituale. Fiecare are modul său de a se conecta la sinele său, fie prin rugăciune, fie prin meditaţie sau pur şi simplu prin trăirea prezentului în mod conştient.



# trăirea micilor plăceri ale vieţii
Noi oamenii, în general, ne complicăm vieţile pentru a avea cine ştie ce plăceri excentrice dar care ne satisfac doar pe moment sau deloc. Uităm însă că avem la îndemâna noastră toate bucuriile de care avem nevoie pentru a fi fericiţi. Nu poate fi nimic mai plăcut şi mai frumos decât să ne bucurăm zilnic de micile plăceri ale vieţii: o cană de cafea fierbinte dimineaţa, zâmbetul copilui, o îmbraţişare sinceră de la persoana iubită, un mesaj de la un prieten drag sau o conversaţie plăcută cu o persoană; conectarea cu natura, cântecul de dimineaţă al păsărilor, parfumul florilor şi vocea dulce a unui copil care râde; lectura unei cărţi bune, privirea unui răsărit sau apus de soare, gustul dulce amărui al ciocolatei.
# dansaţi ca și când nu v-ar vedea nimeni
Şi “dulcis in fundo”, puneţi muzică bună şi dansaţi. Toată lumea are un cântec pe care îl adoră şi care vă face să vă tresară inima. Ce astenie de primăvară? Ridicaţi volumul la maxim şi începeţi să dansaţi nebunește, dansaţi ca şi când nimeni nu vă vede, descărcaţi toată tensiunea acumulată şi bucuraţi-vă de senzaţia plăcută pe care o dă ritmul muzicii. (Plăcerea mea vinovată? “Don’t stop me now” – Queen).