
Apartment therapy este una dintre cărțile mele preferate pe tema organizării și despre cum să avem grijă de casă. O carte extraordinară, cu o abordare fresh și distractivă pentru a crea o casă elegantă, organizată și plăcută pentru traiul de zi de zi.
Dacă nu a-ți citit-o încă, poate o să reuşesc să vă determin să vă doriți să o începeți chiar acum!
Să începem prin a spune că în realitate Apartment Therapy s-a născut în 2004 mai întâi ca un blog dedicat stilului de viață, designului și decorului casei și apoi ca o serie de cărți dedicate îmbunătățirii și restilizării casei în care se locuieşte.
Scopul, așa cum spune Maxwell Ryan, creatorul blogului și autorul cărții, este Saving the world one room at a time! Adică salvarea lumii câte o cameră pe rând! Aş spune că este o frază foarte interesantă.
Titlul original Apartment Therapy: The Eight-Step Home Cure – tradus în Apartment Therapy: cum să aduceți echilibrul, sănătatea și bunăstarea în propriile spații – vrea să-și ajute cititorii să își facă casele mai organizate, mai frumoase și mai sănătoase datorită unui program de opt săptămâni.
(Eu personal am citit cartea tradusă în limba italiană. Am căutat cartea pe site-urile care vând cărţi din Romania şi din păcate nu am găsit-o. Dacă totuşi vă interesează să o citiţi o puteţi găsi aici pe amazon.com în limba engleză.)
Lucrul care m-a frapat cel mai mult și care mi-a plăcut este că locuinţa este comparată cu un corp, un organism viu:
Scheletul: adică pereții, podeaua, tavanul, ferestrele;
Respirația: adică energia care curge prin casă în funcție de dispunerea mobilierului;
Inima: acesta fiind reprezentată de stilul, culorile, țesăturile alese;
Capul: acesta este scopul, intenția, la ce se folosește și la ce se face.
Extinzând conceptul de sănătate fizică și aplicându-l la domiciliu, veți putea înțelege modul în care acesta poate fi tratat și funcționează mai bine și, de asemenea, cum să identificați și să rezolvați problemele asociate cu acesta mai eficient.
Este important să recunoaștem influențele pe care le are locuința asupra vieții noastre de zi cu zi: dormim prost, gătim fără chef, ne simțim jenaţi atunci când avem oaspeți, suntem stresaţi de reparațiile minore de care are nevoie casa, probleme care, dacă se agravează sau persistă, afectează viața personală și profesională.
Atunci când lucrăm la propria casă, mai ales din punctul de vedere al organizării, lucrăm de fapt şi cu noi înşine. Când începem să ne schimbăm casa, începem să ne schimbăm și noi.

Dacă învăţăm cum să ne îngrijim de casă la fiecare nivel al său, vom dobândi o bază solidă de la care să plecăm pentru a ne rezolva problemele cele mai profunde şi mai personale.
După o primă parte introductivă, cartea continuă cu descrierea modului în care se face tratamentul casei. Acesta din urmă începe cu un chestionar care apoi vă însoţeşte pe parcurs pe măsură ce procedaţi la reparațiile pe care le necesită structura casei (scheletul), organizarea fluxurilor (respirația), mobilierul și stilul (inima) și definirea spațiului vostru în funcție de scop, de ceea ce vreţi să faceţi în spaţiul respectiv (capul).
Tratamentul pe care îl propune autorul se împarte în 8 pași, mai precis în 8 săptămâni:
Prima săptămână: Crearea viziunii
Din punct de vedere strategic, această primă etapă este cea mai importantă fază a tratamentului propus de Apartment Therapy. Este cea în care, în urma unei scheme se face o listă de lucruri de reparat, se începe prin a elimina câte ceva ce nu mai este util în casă, se cumpără plate sau flori ca gest de îngrijire și încredere în propria casă și se încearcă să se observe dintr-o perspectivă diferită .
În această primă săptămână vi se recomandă să consultați cataloage, cărți și reviste de mobilier pentru a contura stilul pe care ați dori să îl aibă casa dvs. În cele din urmă, vi se cere să definiți un buget pentru intervenție.
A doua săptămână: deschiderea drumului
În această fază, încercați să faceți singuri mici reparații, curățați bucătăria de sus în jos și creați o zonă de tranzit unde puteți păstra temporar lucrurile pe care nu le știți încă dacă să le păstrați sau să le eliminaţi.
Apoi continuați să decideți care va fi stilul casei dvs. (fie că este tradițional, modern, clasic …), desenați un plan al casei și faceți o listă de cumpărături cu ceea ce aveți nevoie pentru proiectul dvs. (mobilier, lămpi, tablouri …).
În cele din urmă, stabiliți o dată pentru petrecerea de inaugurare în care vă veți invita prietenii să vadă schimbarea. Practic, în felul acesta vă impuneţi un obiectiv la finalul lucrarii, fără de care ar fi o amânare continuă.



A treia săptămână: pista de aterizare
Această fază a Apartment Therapy începe cu o curățare profundă a întregii case, în special intrarea sau zona de primire. Concentrați-vă pe acesta din urmă pentru că este ca o carte de vizită a casei, ar trebui să arate bine și să fie un filtru pentru lumea exterioară. Apoi creați-vă “pista de aterizare” sau un loc unde să puneţi lucrurile atunci când vă întoarceţi acasă, sortați poșta, goliți buzunarele de chei, monede și alte obiecte.
Continuați identificând încăperile reci și calde prin utilizarea culorilor, ținând cont de faptul că culorile calde sunt stimulante şi fac să pară spaţiile mai ample, iar culorile reci relaxează şi dau senzaţia de spaţii mai închise. Aşadar, un birou la domiciliu este preferabil să aibă culori reci, precum și dormitorul, iar bucătăria și camera de zi să aibă culori calde. Găsiți acel obiect sau mobilier care vă place mult şi inspiraţi-vă plecând de la culorile acestuia pentru restul camerei.
În cele din urmă, luaţi-vă angajamentul să gătiți mai des acasă și să vă spălați vasele în fiecare seară înainte de a merge la culcare.
A patra săptămână: terapia în detaliu
Continuați cu tratamentul Apartment Therapy făcând curățenie în camera de zi și în dulapurile şi biblioteca acesteia, ordonând cărțile, CD-urile și DVD-urile şi diverse alte obiecte.
Apoi goliți zona de tranzit creată în a doua săptămână eliminând, oferind sau vânzând articolele pe care ați decis să nu le mai păstrați acasă.
Stabiliți de ce anume aveți nevoie pentru a intensifica sau reduce culoarea în fiecare cameră, faceți o listă cu ceea ce ar trebui să cumpărați pentru a da o formă la casa dorită și trimiteți invitațiile pentru petrecerea finală.
A cincea săptămână: în mijlocul curei
Continuați cu reparațiile necesare înainte de a trece la faza decorativă. Faceți o curăţenie temeinică a camerei în care vreţi să vă puneţi biroul (dacă există) și a dulapurilor aferente, rearanjați hârtiile și documentele prin crearea unei zone unde să le arhivaţi.
Decideţi ce vreţi să achiziţionaţi pentru a da casei un aspect mai mult sau mai puţin soft şi delicat. Dacă vreţi să adăugați si elemente calde şi moi, încercați cu nişte perne, un covor sau perdele. Dacă doriţi să adăugați un element de design dur, încercați o masă de sticlă, o lampă metalică, un tablou…
Familiarizați-vă cu casa dvs., cumpărați flori proaspete şi bucuraţi-vă de ea.



Săptămâna șase: terapia cu lumină
În săptămâna şase a venit momentul să reparați baia, dulapurile și sanitarele, poate chiar să vă schimbaţi vechiul uscător de păr cu unul nou. Puneţi lumânări, difuzoare de parfum, potpourri din parfumul preferat pentru a vă parfuma casa. Faceţi lumină în casă cu ajutorul lumânărilor pentru o lumină mai caldă sau schimbaţi vechile becuri cu altele care consumă mai puţină energie electrică şi dau mai multă lumină.
Ca parte integrantă a căii “eliminării dezordinei personale”, luați-vă timp (poate duminică după-amiază) pentru a vă planifica săptămâna viitoare, lista de sarcini și întâlnirile.
Săptămâna șapte: spațiul sacru
Ajunşi aproape de sfârșitul tratamentului propus de Apartment Therapy, este timpul să vă amenajați dormitorul, cel mai sacru spațiu din casă și, prin urmare, acesta ar trebui să fie personal, frumos, liniștit și curat. Cumpăraţi cearșafuri noi și o saltea, dacă este necesar, şi transformaţi dormitorul într-un loc care să vă inspire. Decoraţi cu obiecte care să vă creeeze o stare de bine şi relax și faceţi tot ceea ce este necesar pentru a vă face somnul plăcut și relaxat.
Săptămâna a opta: organizaţi o petrecere
În sfârșit, este timpul să vă bucurați de rezultat și să-l împărtășiți cu prietenii sau cu oricine doriți, organizând o petrecere! Pregătiți apartamentul pentru marele eveniment: curățați podelele și ferestrele, eliberaţi permanent zona de tranzit şi pregătiţi ceva gustos. În cele din urmă, alegeţi muzica perfectă pentru seara voastră și bucuraţi-vă împreună cu oaspeţii dvs..
Felicitări!
După cum puteți vedea, tratamentul implică mai întâi să începeți să aranjați părțile portante ale casei, scheletul sau toate acele lucruri pe care trebuie să le reparăm dar pe care avem obiceiul să le amânăm la nesfârşit. Trecem apoi la decluttering pentru a elimina excesul și a restabili respirația în casa noastră. Partea cea mai intimă a fiecărei case este apoi îngrijită cu flori și culori și, în cele din urmă, capul, aspectul cel mai practic care face casa cu adevărat adaptată celor care locuiesc acolo.
Scopul final este să obțineţi o casă care să devină cuibul vostru, primitor și de care să vă bucuraţi în fiecare zi. Dacă vi se pare că este prea mult de lucru și pentru dvs. soluţia ideală este să translocaţi pur şi simplu într-o altă locuinţă care să corespundă cu exigenţele dvs., nu vă temeți și nu vă descurajați, consultaţi un expert care vă va putea ajuta să scăpați de frustrarea și haosul care vă înconjoară și vă va ghida spre o îmbunătățire a locuinței.