
Pentru a trăi ușor este nevoie de antrenament, practică, constanţă și o doză bună de conștientizare pentru a distinge lejeritatea de nepăsare și indiferență față de ceea ce ni se întâmplă și ne înconjoară.
Lejeritatea nu neagă existența umbrei care se află în fiecare dintre noi și nici nu este o lipsă de seriozitate.
Dimpotrivă, lejeritatea este conștientizarea și acceptarea fluidității, este o călătorie către esențial, eliminând greutățile inutile care cântăresc asupra realității noastre externe și tangibile, la fel ca și pe cea interioară.
Deseori suntem înconjuraţi de persoane superficiale şi rele. Persoane care se umflă în pene, se auto-sărbătoresc şi de cele mai multe ori devin obositoare, când de fapt, avem nevoie cu toţii de lejeritate. Pentru că, aşa cum scrie într-un best seller publicat în Suedia (Ghidul nordic pentru a trăi 10 ani mai mult de Bertil Marklund), lejeritatea contribuie probabil la prelungirea vieții și, cu siguranță, o îmbunătățește.
A trăi lejer înseamnă a tinde către esențial. Înseamnă să trăiești viața zilnică cu creativitate și bucurie, să înveți să gestionezi inevitabilele ascensiuni și coborâșuri și, mai ales, să ştii care sunt lucrurile importante: deci înțelegi pentru ce să dedici timp și pentru ce merită să lupți.
Există numeroase texte care descriu acest stil de viață fundamental, dar cea care descrie într-un mod unic şi inegalabil rămâne cartea scrisă de Italo Calvino cu ocazia celor 6 lecții pe care trebuia să le facă la Harvard cu cele șase propuneri pentru noul Mileniu. Era anul 1985, noul secol mai avea încă 15 ani distanță de la cel actual și Calvino, care nu a reuşit să predea aceste lecții din cauza morții sale subite, într-un stil poetic şi elegant, a reușit să sculpteze în câteva cuvinte esențialitatea ușurinței. Adică, “plutind deasupra lucrurilor fără a avea greutăti pe inimă”.
În “Lecții americane”, Calvino vorbește despre şase concepte fundamentale care privesc nu numai literatura, ci și orice altă formă de exprimare și de viață în sine: lejeritatea, rapiditatea, precizia, vizibilitatea, multiplicitatea şi coerenţa. Să ne bazăm doar pe prima lecție, cea care are ca temă lejeritatea, pentru a sublinia sensul alegoric care străpunge paginile textului ca o rază de lumină prin ferestre.
Ia viața cu ușurinţă, pentru că lejeritatea nu este superficială, plutește deasupra lucrurilor fără a avea bolovani pe inimă.
Italo Calvino

„Lejeritatea nu este un moment paseger, în realitate este opusul, cu cât trece mai mult timp cu atât mă cunosc mai mult și învăț să trăiesc ușor. Când sunt conștient de limitele și potențialul meu, mă simt mai sigur și pot privi viața cu un ochi deschis, curios, posibil ironic și autodepășitor. Și în acel moment îmi dau seama că mi-am mutat limitele puțin mai departe.”
De ce este relevantă lejeritatea descrisă de Calvin pentru noi, care trăim în 2020, la 35 de ani de la publicarea “lecțiilor americane”? Ce nevoie este pentru a propune din nou această carte?
Răspunsul este destul de simplu, în societatea în care trăim, suntem cufundați în greutățile de zi cu zi, în stres, în furie, în nemulțumire, în dezamăgiri, în așteptări și așa mai departe.
Toate acestea ne fac adesea să uităm de natura vieții, de carpe diem, de dragoste, de adevărata importanță care trebuie acordată lucrurilor, pentru că totul este o devenire, așa cum spunea Heraclit și, prin urmare, tranzitorie.
Așadar, ca hrană pentru minte, ne gândim la eleganța lejerităţii, capabilă să elibereze „bolovani de pe inimă” și să ridice la maxim nivelul nostru mental.
LUAȚI VIAȚA CU MAI MULTĂ LEJERITATE



Calvino a înțeles bine cât de mult lumea contemporană a mers unită și compactă, într-o orbire de masă, spre norul “Eu”-lui, unde “Noi” dispare complet. Lejeritatea, pe de altă parte, ne apropie unul de celălalt, ne ajută să simțim comunitatea, sa fim mai empatici şi solidari.
Lejeritatea, contrar superficialității (cei care asimilează cei doi termeni nu au înțeles nimic și trebuie să înceapă de la zero), este o formă de prevenire naturală împotriva supărărilor, a urii, a dorinței aprige de a face conturile mai devreme sau mai târziu.
Lejeritatea este și rămâne mereu cel mai puternic aliat al optimismului, a voinței, ceea ce este necesar atunci când viața ni se pare grea, când totul pare să ne împingă spre abisul pesimismului, nu întotdeauna inspirat de rațiune, dar uneori exprimat doar prin conformism.
Lejeritatea este viață, înainte de a fi un stil de viață. Este energie, la fel de prețioasă ca nişte râsete sănătoase atunci când asprimea vieţii nu ne dă pace.
Şi atunci, dacă reușim să ne uşurăm, pe lângă minte și suflet, chiar și dulapurile, care sunt o fotografie fidelă a greutăților noastre lipsite de sens, este posibil ca în final să fim obligați să-i dăm dreptate autorului suedez, Bertil Markulnd, care spune că: oamenii lejeri trăiesc mai mult.
OAMENII LEJERI TRĂIESC MAI MULT



Autor al cărții „Ghidul nordic pentru a trăi 10 ani mai mult”, Bertil Marklund este un medic și cercetător care, în baza cercetărilor științifice, a identificat regulile pentru creșterea longevității sale. Stilul de viață reprezintă 75% din acest aspect, iar diverse studii au arătat că stresul reduce speranța de viață cu aproximativ 8 ani.
Iată care sunt cele 10 sfaturi ale prof. Univ. Marklund să trăiască mai mult:
Activitatea fizică
Activitatea fizică înlătură riscul de a contracta boli cu 30%. Chiar și un simplu mers pe jos timp de o jumătate de oră pe zi este suficient pentru a obține beneficii mari.
Șapte ore de somn
Odihna este esențială pentru a permite organismului să se recupereze și să se regenereze. Ideal este să dormiţi cel puțin 7 ore pe noapte. Pentru o odihnă optimă, este de preferat să se respecte acelaşi orar zilnic. Dacă programul vă permite, este ideal să faceţi un somn de o jumătate de oră la prânz.
Soare și aer liber
Statul la soare permite organismului să producă vitamina D care este foarte preţioasă pentru organismul nostru. Pentru a nu fi suferi de un deficit de această vitamină, este nevoie să petreceţi cel puțin o jumătate de oră pe zi în aer liber.
Niciodată fără fructe și legume
Fructele și legumele sunt un tezaur de antioxidanți, fibre, vitamine și minerale, deci ar trebui să fie o bază de nutriție. Consumaţi fructe și legume la fiecare masă, în fiecare zi, fără a neglija nucile şi diferite seminţe care conțin omega 3, esențiale pentru sănătate.
Igiena dentară
Periajul dinților și păstrarea gurii curate sunt activități esențiale pentru a preveni formarea de gingivită și parodontită. Cercetările medicale au evidențiat studiile conform cărora boala gingiilor este un element care stă la baza mortalității ca urmare a bolilor cardiovasculare.
Țineți-vă greutatea sub control
Cântăritul des vă permite să vă ţineţi greutatea sub control şi să luaţi măsurile necesare din timp atunci când aceasta tinde să crească prea mult. Obezitatea și excesul de greutate sunt cei mai mari dușmani ai longevității. Pentru a menține greutatea sub control, va trebui să acordați mai multă atenție nutriției si să faceţi alegeri alimentare mai conștiente și mai sănătoase.
Vin roșu și cafea
Potrivit doctorului Marklund nu trebuie interzisă bucuria şi plăcerea câtorva pahare de vin roșu (9 pahare pe săptămână pentru femei, 14 pahare pe săptămână pentru bărbați) și câteva căni de cafea (3-4 căni pe zi).
Îndepărtați stresul și grijile
Capacitatea de a abandona grijile și gândurile negative vă ajută să trăiţi mai bine și mai mult. Stresul este de fapt unul dintre principalii factori care agravează și scurtează viața.
Dragoste și prietenie
A iubi, a fi iubiţi, a ne întâlni cu prietenii și a avea relații împlinite este baza unei vieți lungi și fericite. Cultivați relațiile cu ceilalți și petreceți timp cu cei dragi.
Timp pentru noi înşine și pentru relax
Nu vă neglijaţi niciodată nevoile, faceţi-vă timp pentru voi, învațaţi să vă relaxaţi, să vă răsfățaţi, să vă bucuraţi de tot ce este mai frumos eliberându-vă mintea.
Şi pentru că tot este perioada concediilor, acestă carte poate fi o bună inspiraţie pentru o lectură lejeră de vară.
Trăiţi viaţa cu lejeritate!