
Avem obiceiul să credem că o viaţă nefericită este cauzată de ghinion sau de circumstanțe mai puţin norocoase. În realitate, există o mulţime de obiceiuri proaste și o mentalitate negativă, condiționări conștiente sau inconștiente care duc la nefericire.
Cu toții avem obiceiuri proaste prezente în viața noastră care au o influenţă negativă și niciodată nu este prea târziu să le eliminăm pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții.
Am scris aici despre obiceiuri bune care ne pot schimba viaţa în mod pozitiv.
Iată 9 obiceiuri proaste pe care să le eliminaţi dacă vreţi să trăiţi o viață fericită:
1. Comparația
Acest obicei prost de confruntare permanentă cu alţii introduce sentimente de nedemnitate, perfecționism, autocritică, disconfort intens, singurătate, agresivitate față de noi înșine sau față de ceilalți. În loc să mergem mai departe, suntem blocați de aceste restricții.
Confruntarea este un act violent auto-provocat împotriva noastră înșine, iar subconștientul sau conștientul nostru este infiltrat cu negativitate.
Încă de la o vârstă fragedă suntem expuși confruntării: începem prin a ne compara nota cu cea a colegului de clasă, după care se trece la a compara aspectul, succesul, frumusețea, finanțele, creșterea, cariera și așa mai departe.
Confruntarea este un act autodistructiv, nu cunoaştem paşii pe care cealaltă persoană trebuie să le parcurgă în călătoria sa, de obstacolele, de provocările, de căile rapide care duc la succes sau eşec, nu vom şti niciodată care este viața acelei persoane, despre ceea ce are de făcut și bătăliile ascunse cu care se confruntă.
Comparația este o mare limită precum gelozia, autocompătimirea, autosabotajul, mândria, neînvățarea din greșelile trecute și aceste elemente toxice împiedică creșterea. Daca vreţi o viata mai fericita, trebuie sa eliminaţi orice forma de comparatie care vă scoate în evidenţă defectele.
2. Convingerile negative

Gândurile noastre sunt cheia dezvoltării și creşterii noastre, gândurile pe care le avem sunt capabile să ne îmbunătățească viața sau să pună capăt creșterii și dezvoltării noastre.
Aceste convingeri negative pot fi construite din presupuneri, provocări, critici, nesiguranțe, anxietate și frică de necunoscut. A găzdui în mod constant convingerile negative este o călătorie rapidă către nefericire.
Nu puteți începe să schimbați sau să eliminați obiceiurile proaste dacă nu conştientizaţi existenţa acestora. Primul pas pentru a crea orice schimbare în viață este să realizaţi că este nevoie de schimbare, așa că începeţi prin a recunoaște obiceiurile proaste.
Oamenii care au convingerile negative au de obicei o stimă de sine scăzută, se simt rău cu ei înșiși, iar negativitatea lor este pur și simplu o reflectare a acestor sentimente.
În loc să introduceţi negativitatea cu propriile voastre cuvinte, adoptaţi declarații pozitive.
3. Practicarea de rutine nesănătoase
Suntem ceea ce facem în mod repetat, excelența nu este un act, ci un obicei. Rutinele pe care le practicăm continuu au un impact enorm în viața noastră și de cele mai multe ori nu reușim să folosim rutine pozitive pentru a ne ghida activitățile zilnice.
Mai multe aici şi aici despre rutina de dimineaţă şi rutina de seară.
Practicăm obiceiuri proaste, cum ar fi să ne verificăm telefonul la prima oră dimineața, să consumăm prea mult zahăr, să petrecem atât de mult timp pe rețelele de socializare, să cheltuim prea mult, să nu ne hidratăm suficient, să mâncăm prea mult etc.
Calitatea rutinei și a activităților pe care le facem zilnic conturează calitatea vieții noastre. În fiecare dimineaţă putem alege dacă să ne începem ziua făcând mişcare fizică sau să ne întindem pe canapea cu telefonul în mână.
Oamenii de succes îşi stabilesc rutine puternice pentru a-și gestiona corect viața, iar o persoană care este organizată în viață este întotdeauna mai relaxată.
4. Dorinţa de aprobare şi validare



Noi, ca oameni, căutăm în mod constant confirmarea și aprobarea din partea persoanelor, a relațiilor, a carierelor și circumstanțelor, iar acest obicei prost ne deteriorează fericirea și calitatea vieții.
Dacă sunteţi în continuă căutare a unei validări infinite, veţi ajunge să fiţi demoralizaţi iar valoarea voastră va scădea foarte mult.
Toată lumea vrea să fie plăcută, toată lumea vrea să fie acceptată, toată lumea caută în mod constant influență începând cu reţelele sociale şi până la familie şi prieteni. Iar atunci când nu obţinem această validare riscăm să dăm peste cap echilibrul intern şi care poate duce la depresie și anxietate.
Primul pas pentru a nu mai căuta aprobare este să construiți validarea internă, să vă cunoașteți limitele și singura limită sunteți chiar dvs.
Încercaţi să reflectați asupra convingerilor pe care le aveți despre cine sunteți, identificați ceea ce v-a motivat autosabotarea și urmărirea validării, recunoașteți-vă defectele, identificați punctele de auto-îmbunătățire şi stabiliţi-vă limite clare.
5. Lipsa autenticității
Suntem atât de preocupaţi de ceea ce cred ceilalți despre noi, încât nu mai ştim să ne cunoaştem şi să ne înţelegem pe noi înşine. Dorinţa de a fi apreciaţi de ceilalți ne face să pierdem autenticitatea, devenim ceea ce credem că ar aprecia alţii la noi.
Dacă ne concentrăm pe îndeplinirea așteptărilor celorlalți, încetăm să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce suntem şi ceea ce vrem să fim.
Este atât de trist că mulți dintre noi copiem vieţile altora pentru a intra în graţiile unor persoane.
Trebuie să construim încrederea de sine și să fim autentici, nicidecum să urmărim mulțimea în luarea anumitor decizii din viața noastră.
6. Căutarea perfecțiunii



Perfecționismul ne împinge să facem mai mult şi mai bine, să mulțumim pe toată lumea, nu ne permite să greşim şi ne obligă să credem că succesul vine doar dacă lucrurile sunt absolut perfecte.
M-am luptat atât de mult cu perfecționismul și încă mai am din când în când această problemă. Dorinţa de a face totul după standardele pe care le consideram eu perfecte m-a închis în spatele gratiilor depresiei și anxietății, mi-am dorit ca fiecare piesă a puzzle-ului să fie completă și poziționată corect, iar acest lucru mi-a întârziat nivelul de creștere și dezvoltare personală.
Din cauza perfecționismului am amânat de multe ori o mulţime de lucruri, de la lansarea blogului meu până la crearea de conținut, de la lansarea propriei mele afaceri ca şi professional organizer până la crearea unei prezențe online.
Credeţi-mă, perfecţionismul este un mare duşman al nostru şi ne frânează în a începe o acţiune de orice fel.
Perfecționismul poate părea benefic la nivel superficial, dar, analizat corespunzător, crează mai multe probleme: face ca sarcinile să pară monumentale pentru că vrem să le facem perfect, motiv pentru care le amânăm; schimbările continue ne limitează în mod sever atingerea obiectivului; nu reuşim să punem lucrurile în ordine și să mergem mai departe pentru că revenim mereu la decizia anterioară.
Principala modalitate de a depăși perfecționismul și de a elimina acest obicei prost este să ne dăm seama că nimeni nu este perfect.
Persoanele pe care le vedem pe canalele social par a fi perfecte dar, acestea nu arată niciodată munca din spatele ecranelor, orele pe care le-au dedicat pentru a construi un conţinut, greșelile pe care le-au făcut înainte de a ajunge la rezultatul final, care sunt părți vitale ale procesului de învățare.
7. Procrastinarea
Aveţi ceva important de făcut în acest moment? Aveți sarcini pe care nu le-aţi dus la bun sfârşit, e-mailuri necitite la care să răspundeți?
Să faceţi scrolling prin Instagram sau Facebook face parte din rutina voastră?
Din păcate, nu sunteţi singuri în această situaţie, 20% din populație se identifică ca procrastinatori cronici, oameni care amână constant lucrurile pe care trebuie să le facă creând astfel minciuni acumulate pe care şi le spun: „Voi avea destul timp să termin asta, o distragere a atenției pe Instagram de 2 minute nu schimbă nimic” – minciuni!
Procrastinarea este obiceiul prost de a amâna ceea ce trebuia sa fie făcut alaltăieri. Oamenii care amână constant nu au nicio garanție de succes.
Obiceiul de a amâna mereu o activitate până când ne putem permite sau până la momentul potrivit, este unul dintre cei mai mari hoți ai creșterii, dezvoltării și fericirii noastre. Fiţi decişi și acționaţi atunci când aveţi timp să o faceţi, nu așteptaţi pentru că timpul nu va fi niciodată cel potrivit.
Mai multe aici despre procrastinare.
8. Conservarea companiilor negative



Toată lumea trebuie să fi fost vinovată de menținerea oamenilor toxici măcar o dată în viața lor. Uneori nu realizăm că atunci când ne plimbăm pe lângă gunoi ajungem să mirosim la fel.
Nu putem elimina obiceiurile proaste dacă păstrăm companiile nesănătoase și limitative, deoarece energia pe care o obținem este contagioasă. Relațiile contează şi rolurile pe care le joacă oamenii în viața noastră ne afectează în mod serios, așa că gândiţi-vă bine cui permiteți să vă influențeze.
Hrăniţi acele relații din cercul vostru care promovează succesul, fericirea și vă ajută în creşterea şi dezvoltarea voastră. Îndepărtaţi-vă de oamenii care nu vă respectă, abuzează de ceilalți, sunt ofensatori, vă mint, sunt negativi, se folosesc de voi și vă umilesc.
Este important să vă înconjurați de oameni pozitivi, nu de cei negativi și geloşi pe tot ceea ce faceți, înconjurați-vă de pozitivitate și de oameni care vă ajută să deveniţi mai buni.
9. Lipsa iertării de sine
Cu toții facem greșeli la un moment dat, însă, este esenţial să renunțăm la rezultatele pe care aceste greșeli le-au adus în viața noastră pentru a căuta fericirea, trebuie să fim capabili să ne iertăm pentru ceea ce am făcut și să învăţăm să trecem peste durere.
Un lucru este sigur, veţi face greșeli în continuare pentru că este uman să greşiţi. Important este să învăţaţi de la ele şi să nu le mai repetaţi, învăţaţi să vă iertați și să nu mai țineţi de aceste emoții toxice tot timpul, ele vor interfera cu starea voastră mentală.
Iertarea de sine este o practică zilnică a celor puternici, este conservarea păcii interioare și o reflectare a unui concept de sine sănătos.
Recunoașterea propriilor greșeli, validarea sentimentelor, asumarea responsabilităţilor, recunoașterea lecțiilor pe care le-am învățat, stabilirea clară a limitelor, compasiunea și respectul, nu sunt altceva decât acceptarea că suntem umani şi că suntem capabili să remediem totul dacă este cazul.
Sper că descoperirea acestor obiceiuri proaste vă va permite să le eliminați și să vă îmbunătățiți calitatea vieții. Aveţi puterea de a crea ceea ce vă doriţi. Schimbarea poate să nu fie rapidă și nu este întotdeauna ușoară. Dar cu timp și efort continuu, aproape orice obiceiuri pot fi remodelate.
Așadar, încercaţi să găsiţi ceva bun în ziua de azi, căutaţi oameni pozitivi și buni susținători, găsiţi timp pentru a vă dedica activităților care vă plac, sărbătoriţi-vă victoriile și nu așteptaţi ca alţii să vă valideze.