
Dacă aţi dat peste acest articol, probabil vreţi să aflaţi cum să vă debarasaţi de obiectele şi lucrurile de valoare sentimentală. Poate vă simţiţi copleşiţi de dezordine, amintiri şi sentimente de vinovăție. Sau, poate aţi făcut progrese reale în ceea ce priveşte eliminarea lucrurilor inutile şi acum sunteţi complet blocaţi pentru că nu ştiţi cum să vă eliberaţi de cutia voastră cu amintiri.
Cu cât înaintăm mai mult în viață, cu atât colectăm mai multe amintiri şi lucruri de tot felul. Cu cât avem mai multe lucruri, cu atât este nevoie de mai mult spaţiu pentru stocare, mai mult timp pentru sortare, organizare şi curăţare.
Dar cum facem cu lucrurile de valoare sentimentală? Există un secret pentru a renunţa la ele? Putem să renunţăm cu adevărat la obiectele sentimentale fără să ne simţim vinovați? Raspunsul este da!
Eliminarea obiectelor cu valoare sentimentală
Când vă faceţi ordine în lucrurile de valoare sentimentală, scopul nu trebuie să fie neapărat să scapaţi de ele pentru totdeauna. Este absolut normal şi chiar recomandat să păstraţi câteva articole de o valoare sentimentală importantă. Ideea este să găsiţi un echilibru între a păstra lucrurile care au o însemnătate pentru voi şi să vă eliberaţi de dezordine.
Atunci când ţinem prea multe obiecte sentimentale, acestea își pierd din valoarea lor şi se confundă unele cu altele. În timp, când încep să fie tot mai multe, nu reuşim să ne bucurăm cu adevărat de ele pentru că pur și simplu sunt prea multe.
Regula less is more este valabilă şi în acest caz. Atunci când aveţi mai puține articole sentimentale și păstraţi doar lucrurile care sunt cu adevărat importante și semnificative, le puteţi valorifica, îmbunătăți, folosi și aprecia mai mult. Deoarece păstraţi tot ce este mai bun din ce este mai bun, conservând doar obiectele cele mai importante, semnificative și speciale.

Cum să facilitaţi detașarea de obiecte atunci când acestea au o valoare sentimentală?
Ați ținut vreodată un obiect doar pentru că vă părea rău să-l aruncaţi, cu toate că știaţi că nu va mai fi util niciodată și doar aţi tinut spațiul ocupat?
Deseori, între logică și emoții există conflicte şi indiferent de ceea ce decidem să facem, simțim disconfort.
Dacă păstrăm obiectul, ne simțim vinovați că acumulăm prea mult şi ocupăm spaţiile din casă crescând astfel senzaţia de sufocare din cauza aglomeraţiei. Pe de altă parte, dacă eliminăm obiectul pentru totdeauna din viața noastră, ne face să ne simțim triști şi privaţi de ceva scump şi nu care nu mai este al nostru.
9 moduri de a vă elibera de obiectele cu valoare sentimentală
Organizarea obiectelor de valoare sentimentală poate fi dificilă. Este greu să decidem care sunt acele obiecte cu adevărat speciale și care nu aduc altceva decât dezordine și povară.
Aceste sfaturi vă vor ajuta să vă eliberaţi de excesul şi dezordinea sentimentală, astfel încât să vă puteţi concentra pe elementele sentimentale cu adevărat semnificative.
1 Stabiliţi ce merită păstrat
Când evaluaţi un obiect, întrebaţi-vă: de ce sunt legat(ă) sentimental de acest obiect? Probabil că nu este obiectul în sine, ci asocierea lui cu o persoană, un loc sau o perioadă din viaţa voastră care vă ţine blocat. Importanţa pe care o are un obiect nu este dată în mod necesar de valoarea sa intrinsecă ci de sentimentele şi amintirile pe care le-am investit în el. Însă, puteți păstra acea memorie şi fără un obiect fizic care să o rețină. Chiar şi după ce eliminaţi obiectul, memoria va rămâne mereu intactă.
Dar, dacă obiectul vă place cu adevărat indiferent de valoarea sa sentimentală, atunci merită păstrat.



2 Nu lăsaţi cadourile să devină o povară
Un cadou este făcut pentru a arăta dragostea şi aprecierea pentru persoana căruia i-a fost dedicat.
Acceptaţi cadoul și exprimaţi-vă la rândul vostru aprecierea. După aceea, sunteţi voi cei care hotărâţi ce să faceţi cu el. Dacă nu este ceva pe placul vostru, nu-l folosiţi sau pe care nu-l iubiţi, nu sunteţi obligaţi să-l ţineţi.
Mulți oameni se agață de cadouri pentru că își imaginează că cel care dăruiește se va aștepta să le vadă expuse sau folosite în timpul vizitei. În realitate, donatorul s-ar putea să nu se aștepte la asta. Și chiar dacă o face, acea așteptare nu este corectă. Aşadar, dacă vreţi să-l daţi altcuiva pentru a nu vă aglomera spațiul, aceasta poate fi cea mai bună mişcare.
3 Scăpaţi de sentimentul de vină
Oamenii dețin adesea obiecte nu din dragoste sau nostalgie, ci mai degrabă din vinovăție. Iar vinovăția este o emoție complet inutilă când vine vorba de a face ordine și organizare. Nu trebuie să vă simțiţi vinovaţi atunci când vă evaluaţi dezordinea sentimentală. În schimb, găsiți puterea de a vă curăța spațiul și evaluați în mod obiectiv dacă merită să păstrați ceva pentru dvs.
4 Salvați o memorie digitală



Când vă faceţi ordine în documente sau fotografii, luați în considerare scanarea și salvarea lor digitală, mai degrabă decât arhivarea lor în cutii de carton (cu excepția cazului în care originalele sunt necesare pentru un anumit scop). Acest lucru poate elibera mult spațiu de stocare fizic în casa voastră. Puteți face acest lucru și cu obiecte tridimensionale, cum ar fi jucăriile pentru copii. Dacă nu mai aveți nevoie de obiectele reale, fotografiați-le în loc să le depozitaţi. Puteţi face la fel şi cu desenele, lucrările manuale, scrisorile şi alte obiecte de acest gen pe care le-au făcut copiii voştri, le scanaţi şi le arhivaţi digital. Eventual, puteţi păstra într-o cutie cu amintiri doar un exemplar din fiecare obiect, dacă doriţi.
5 Trăiţi în prezent
Casa trebuie să fie un spațiu de locuit pentru viața noastră prezentă, nu un spațiu de depozitare pentru trecutul nostru. Aceasta poate fi o mantră bună de reținut atunci când vă faceţi ordine în obiectele sentimentale.
Dacă aveţi o casă plină de obiecte cu valoare sentimentală din trecutul vostru, este greu să vă faceţi spațiu pentru a trăi și a crea noi amintiri în prezent. Casa nu ar trebui să fie un depozit sau o magazie. Eliminaţi tot ce vă ţine de trecut şi faceţi spaţiu pentru a experimenta prezentul.
6 Dacă le iubiţi, păstraţi-le, dar dacă le păstraţi, iubiţi-le!
Iubiţi-le şi folosiţi-le, aş adăuga. Onoraţi suvenirurile pe care le-aţi primit moştenire de la persoanele dragi vouă folosindu-le şi gândindu-vă la ele în fiecare zi.
Dacă aveţi o faţă de masă de la bunica voastră, folosiţi-o zilnic cu iubire şi recunoştinţă.
Puneţi pe perete acel tablou pe care l-aţi făcut cu ani în urmă şi arătaţi că sunteți cu adevărat mândru de el.
Folosiţi cât de des puteţi obiectele pe care le iubiţi. Puneţi-le în valoare folosindu-le şi bucuraţi-vă de ele. Poate fi atât de trist şi urât să ţinem obiectele pe care le iubim ascunse prin magazii în prada prafului şi a umidităţii.
7 Daţi-le mai departe



Din păcate, nu tot ceea ce moştenim de la familie ne face fericiţi. Dacă ați moştenit ceva ce nu vă place, nu vă simțiți obligat să o păstrați. Ceea ce pentru unii poate fi un obiect sentimental inutil, pentru alţii ar putea fi o comoară. Așadar, înainte de a scăpa de un element moștenit nedorit sau de a-l pune în depozit, întrebaţi dacă altcineva din familie ar dori să-l aibă. De asemenea, anumite obiecte moştenite, ar putea fi valoroase pentru o arhivă locală sau pentru un muzeu de istorie.
8 Căutaţi o altă casă pentru obiectele pe care nu le mai vreţi
Dacă aveţi o dilemă şi sunteţi între a arunca un obiect sentimental și a-l păstra acasă pentru totdeauna, amintiţi-vă că există o a treia opțiune: să-l daţi cuiva care are nevoie de el. Poate că aveți un prieten sau un membru al familiei care ar dori cu adevărat să folosească și să aprecieze obiectul respectiv, căută de ceva vreme articolul la mâna a doua sau are un local unde aţi putea să donaţi obiectele folosite. Astfel, puteți fi sigur că va merge într-o casă bună.
9 Țineți la distanță dezordinea sentimentală
Deși aţi reuşit să puneti în ordine amintirile sentimentale pe care le aveţi în prezent, este ușor să reîncepeţi să umpleţi spaţiul suplimentar pentru a aduna din nou tot mai multe lucruri. Este important să ţineţi la distanţă acumularea de alte obiecte cu valoare sentimentală. Poate fi obositor să mai treceţi încă o dată printr-un proces de curăţare şi eliberare care, de cele mai multe ori, este traumatizant.
Eliberaţi-vă din timp de tot ce nu vă aduce bucurie şi detaşaţi-vă complet de ele. Investiţi sentimentele şi emoţiile în oameni şi nu în obiecte.