
La începutul unei luni este momentul perfect pentru a ne organiza și a ne planifica pentru succes.
Dacă vrem să ne începem luna cu piciorul drept și să ne meargă lucrurile lin şi fără dificultăţi, este important să ne planificăm fiecare început de lună la fel cum facem şi la fiecare început de an.
Îmi place să-mi scriu obiectivele şi dorinţele la fiecare început de an nou, doar că, după câteva săptămâni, entuziasmul de început se evaporă şi revin la rutina de zi cu zi. Astfel, am înţeles că la fiecare început de lună este necesar să o iau de la capăt pentru a-mi realiza scopurile şi să transform anul într-unul aşa cum l-am dorit.
Acesta este motivul pentru care acum iubesc și mai mult începutul de lună. Cele 365 de zile le împart în 30 de zile realizabile în care îmi este mult mai uşor să țin evidența modului în care progresez, a obiectivelor mele și îmi oferă claritate asupra intențiilor mele. Am constatat că sunt mereu la curent cu activitățile mele de-a lungul lunii, că mă simt mai organizată și că îmi menţin calmul.
Așa că acum, mă concentrez pe începutul fiecărei luni şi mă asigur că o încep bine odată cu rutina mea de dimineață.
Dacă sunteţi interesaţi să vă începeţi luna în mod organizat şi să aveţi claritate în ceea ce vreţi să faceţi și unde vreţi să vă focalizaţi atenţia, atunci acest articol este ceea ce vă trebuie.
Iată cele 9 lucruri simple pe care le puteţi face la fiecare început de lună:
1. Reflectaţi asupra lunii precedente
Face parte din rutina mea de seară să scriu în jurnal despre ceea ce am făcut în ziua respectivă. Îmi place să reflectez asupra zilei care tocmai s-a încheiat şi să fac o analiză a ceea ce a mers bine, dacă am reuşit să duc la capăt toate sarcinile din acea zi, dacă am învăţat ceva din greşelile pe care le-am făcut, dacă am luat deciziile corecte etc.
Acelaşi lucru se poate face la fiecare început de lună, doar că durează aproximativ 30 de minute, timp în care vă puteţi analiza în mod elaborat luna precedentă răspunzând exact la aceste 5 întrebări:
Cum a decurs luna mea precedentă?
Ce s-a întâmplat în luna anterioară pentru care sunt recunoscător/recunoscătoare?
Ce nu a mers bine şi de ce?
Ce pot face luna asta mai bine?
Ce am învăţat din luna trecută?
Este un exercițiu simplu, dar eficient şi care vă ajută în creşterea voastră personală.
2. Scrieţi obiectivele pentru luna următoare

Stabilirea obiectivelor lunare este unul dintre lucrurile mele preferate.
În fiecare an îmi propun atât obiective personale, cât și obiective profesionale. Cu siguranță sunt o persoană căreia îi plac listele cu lucruri de făcut. Îmi dă multă satisfacţie atunci când reuşesc să le bifez pe listă şi fac progrese către obiectivele mele anuale.
Practic, verificaţi obiectivele voastre anuale și apoi analizaţi-le ca să vedeţi ce puteți face pentru obiectivele lunare şi pentru a vedea dacă faceţi progrese în direcția lor.
Notaţi aceste obiective într-o agendă sau pe o foaie de hârtie pe care să o vedeţi în mod regulat. Nu este suficient să le aveţi doar în minte. (citiţi aici mai despre cum se face un brain dump)
Dacă le vedeţi negru pe alb, există mult mai multe şanse să fie realizabile decât dacă nu vi le notaţi şi, în plus, vă poate da o satisfacţie enormă atunci când le bifaţi după ce au fost îndeplinite.
De asemenea, este important să nu aveți foarte multe obiective pentru că există riscul să nu reuşiţi să le realizaţi pe toate şi acest lucru duce la demotivare şi insatisfacţie. De obicei este recomandat să vă puneţi 3 obiective pentru a vă menține concentraţi.
3. Configurați-vă calendarul lunar
Folosirea unui calendar lunar este o modalitate excelentă pentru creșterea productivităţii și reducerea stresului. Este modul ideal de a începe luna. Dacă nu sunteți obișnuit să utilizați un calendar lunar, poate fi dificil să aveţi o viziune de ansamblu a ceea ce aveţi de făcut pe parcursul lunii.
Puteţi folosi un calendar de perete pe care îl ţineţi în bucătărie sau unul în format digital pe desktop-ul calculatorului. Indiferent de modalitatea pe care o alegeți, amintiți-vă că aceasta este menită să fie o prezentare generală a întregii luni. Important este să vă notaţi principalele lucruri pe care trebuie să le faceţi în timpul lunii: întâlniri, programări, evenimente, angajamente şi alte activități familiale.
Practic, să aveţi la vedere un program cu toate activităţile lunare, vă poate ajuta să vă organizaţi mai bine şi să aveţi totul sub control.
4. Stabiliţi bugetul lunar



Stabilirea unui buget lunar poate fi puțin descurajantă dacă nu ați creat deja unul. Multe persoane nu realizează că grija financiară de sine este foarte importantă.
Crearea și utilizarea unui buget lunar la începutul lunii este o modalitate excelentă de a da timp și atenție îngrijirii noastre financiare.
Este esenţial ca pe parcursul lunii să ştiţi cât puteți cheltui și cât puteţi economisi.
De asemenea, creaţi un obicei în a face un plan cu toate plăţile la facturile pe care le primiţi lunar. Nu este posibil să ne organizăm bine luna dacă nu avem o situaţie financiară clară.
Este ceva ce fac la începutul fiecărei luni. Calculez cât este bugetul meu după ce îmi plătesc toate cheltuielile fixe și facturile recurente. Acest lucru mă ajută să țin evidența situației mele financiare și mă ține departe de stres.
5. Creați-vă planul lunar alimentar și lista de cumpărături
Știați că o familie obișnuită își dublează cheltuielile alimentare fără o planificare alimentară lunară?
Cu puțină planificare la începutul lunii, puteți economisi timp și bani în ceea ce priveşte alimentaţia.
Am scris deja despre importanţa planificării unui meniu săptămânal. Acelaşi lucru se poate face şi pentru toată luna. Fiecare gospodină ştie cam care sunt alimentele care se consumă pe parcursul unei luni în familie. Dacă se face la începutul lunii un plan alimentar este mult mai simplu să se întocmească o listă de cumpărături. Există multe alimente care se pot achiziţiona pentru o lună întreagă pentru că nu sunt perisabile şi se pot conserva pe termen lung.
Fără a avea o listă de cumpărături există riscul să cumpărăm mai mult şi, de cele mai multe ori, alimente nesănătoase.
6. Investiți în voi înşivă
Termenul investiție pare ceva complicat şi pretenţios, dar cred că trebuie să începem să fim prieteni cu acesta dacă vrem să creștem și să ne dezvoltăm în vreun fel.
Poate vă întrebaţi ce ar trebui să investiţi?
Ei bine, sunt două lucruri pe care puteți investi: în primul rând timp şi în al doilea rând în bani.
Dacă nu aveţi bani, puteți oricând să vă investiţi timpul în a învăța sau a face ceva de care să beneficiaţi în viitor.
Cu toate acestea, dacă doriți să aveți bani de investit, un lucru pe care îl puteţi face pentru început este să puneţi deoparte 10% din venitul vostru exclusiv în scopul investiției. Desigur, este important să vă informaţi bine înainte de a investi şi pe internet puteţi găsi o mulţime de resurse de la care să învăţaţi cum să o faceţi în mod corect şi sigur.
De asemenea, investiţi bani în dezvoltarea şi pregătirea voastră personală şi profesională. Lumea este în continuă schimbare şi ceea ce am studiat acum câţiva ani poate să nu mai fie valabil în prezent. De aceea este important să ne actualizăm făcând mici cursuri on line, să citim cărţi şi să ascultăm podcast-uri de specialitate.
Eu am decis că voi investi într-un singur lucru în fiecare lună, atât în termeni monetari, cât și făcându-mi timp pentru a citi cărţi care să mă ajute în creşterea mea profesională şi personală.
Puteți face același lucru pentru orice obiectiv doriți.
7. Curățați-vă temeinic casa



Nimănui nu-i place să-şi vadă propria casă în dezordine. Dacă adăugați curățenia casei la activitățile dvs. pe care să le faceţi la fiecare început de lună, nu va deveni niciodată prea dezordonată şi greu de gestionat.
(mai multe aici despre metode de curăţenie în casă)
Ideea este să stabiliţi un program major de curățenie pe care să o faceţi pe parcursul lunii cu ajutorul unei to do list. Planificaţi de la început zilele pe care să le dedicaţi curăţeniei pentru fiecare spaţiu din casă.
De exemplu, puteţi programa prima săptămână a fiecărei luni pentru curățenie generală și decluttering. Şi nu trebuie să le faceţi pe toate deodată.
Puteți începe prin curățarea frigiderului în prima zi, apoi organizarea şifonierului a doua zi, curățarea automobilului, curățarea și aranjarea unei camere pe rând, curăţarea dulapurilor din bucătărie, etc.
Dacă reuşiţi să faceţi majoritatea treburilor la începutul lunii veţi vedea că veţi beneficia de o casă ordonată şi bine organizată.
8. Planificaţi timp pentru tratamentul personal
Orice ați face, nu uitați să vă programați timp pentru dvs. în timp ce vă planificați luna.
Cu toate lucrurile pe care le faceţi constant pentru alții, este important să nu uitaţi că şi voi aveţi un rol esenţial de jucat în propria voastra viață și, prin urmare, meritați un tratament adecvat.
La începutul lunii, alegeţi un cadou pe care să vi-l faceţi. Poate fi o zi de shopping, să ieșiţi la restaurantul vostru preferat, să vă bucuraţi de un moment relaxant la spa, o seară la teatru sau orice altceva vă doriţi.
Acest lucru nu înseamnă să fiţi nesăbuiţi şi să cheltuiţi bani doar pentru distracție, ci să faceţi ceva în mod conștient care să vă ofere un moment de fericire, împrospătare și bună dispoziţie.
De aceea, este bine ca la începutul lunii să dedicăm o sumă de bani din venitul nostru pentru cheltuieli de genul acesta și pe care să-i putem folosi pentru a ne trata bine fără vinovăție sau griji legate de cheltuieli excesive.
9. Începeți o provocare de 30 de zile
Pe măsură ce planificați începutul fiecărei luni, este întotdeauna plăcut să adăugați şi ceva distractiv. O modalitate bună pentru a vă distra un pic în viață este să începeţi o provocare lunară.
Există atât de multe tipuri diferite de provocări de 30 de zile din care să alegeți.
Iată câteva idei pe care le puteţi găsi pe internet pentru a decide care este provocarea lunară potrivită vouă:
Să începeţi un program de alergare zilnică
Alimentaţie sănătoasă
Îngrijirea de sine
Scrierea unui jurnal
Să citiţi cel puţin o carte pe săptămână
Să faceţi un decluttering în toată casa
Să învăţaţi un dans nou
Indiferent de tipul de provocare pe care îl alegeți, asigurați-vă că îl adăugați în planificatorul lunar pe măsură ce vă planificați luna.