Foto di Andrea Piacquadio da Pexels

Cum ar fi să vă treziţi într-o dimineaţă şi să găsiţi totul perfect?

Casa este perfect curată şi ordonată, toate angajamentele şi sarcinile sunt duse la bun sfârşit, nu aveți activități amânate, iar toate hârtiile şi documentele sunt frumos arhivate în dosarele lor specifice pe categorii. Aveţi timp să vă bucuraţi de o carte bună, de o baie fierbinte sau de o cană de ceai fără să aveţi pe conştiinţă că mai sunt o mulţime de lucruri de făcut… pentru că totul este deja făcut. Iar acum aveţi tot timpul necesar pentru o îngrijire de sine aşa cum vă doriţi.

Cum v-aţi simți la sfârșitul unei asemenea zile?

Vă puteţi imagina oarecum sentimentul de satisfacție personală, mândrie și de autostima pe care le-aţi avea?

Haideţi să vă spun ceva: acea zi o puteţi avea. Nu este doar un vis, o dorinţă, o utopie care vă bântuie prin minte.

Există o posibilitate reală ca acea zi să devină realitate, de îndată ce veţi adopta obiceiurile potrivite pentru a vă aranja viaţa aşa cum vă doriţi.

Ce este de făcut pentru a vă pune viaţa la punct?

Este esenţial să vă implementați obiceiurile potrivite care să vă ajute să păstrați mentalitatea unei persoane care este organizată, nu amână și face lucrurile când trebuie făcute. Aceste obiceiuri sunt o modalitate simplă, dar puternică de a vă schimba mentalitatea de la „Nu sunt în stare să fac asta” la „Știu că pot și o voi face!”

Permiteţi-mi să fac o premiză: sunt conştientă de faptul că este dificil să fiu considerată persoana perfectă care să vă spună cum să vă puneţi la punct viaţa. Sunt într-un proces continuu de creştere şi dezvoltare personală, deoarece viața este o școală şi suntem cu toții aici pentru a învăța, nu-i aşa?

Dacă acest lucru rezonează cu voi, atunci cred că sunteţi de acord că principalul lucru pe care ar trebui să-l facem este să „învățăm”. Sensul vieții este să evoluăm și să fim mai buni în prezent decât am fost în trecut.

Asta înseamnă că dacă anul acesta viaţa mea s-a îmbunătăţit față de anul trecut, anul viitor o voi îmbunătăți și mai mult.

Nu există o limită pentru a vă schimba viața în bine şi a vă îmbunătăți personal.

Acestea fiind zise, aș începe prin a vă spune că în această călătorie spre o viaţă mai bună este esenţial să vă găsiţi propriul ritm şi să nu vă demoralizaţi pentru fiecare zi în care nu reuşiţi să duceţi până la capăt ce v-aţi propus să faceţi.

Obiceiuri pentru a vă ordona viața

Foto di energepic.com da Pexels

În acest articol am pregătit câteva obiceiuri simple care vă vor ajuta să vă ordonaţi viaţa.

Nu este obligatoriu să le puneţi în aplicare pe toate deodată. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să alegeţi un obicei care poate avea un impact important pentru voi și să-l integraţi în viața voastră de zi cu zi. Odată ce vă simțiți confortabil cu acel nou obicei, alegeți altul și rămâneți cu el.

Consecinţele acestor obiceiuri și micile succese zilnice vă vor conduce la acea zi perfectă în care totul se aliniază și veţi simți că viaţa voastră a fost aranjată.

Acum, să începem cu primul dintre obiceiurile care vă poate schimba viața.

Planificarea

Dacă nu ai planul tău, altcineva te va include în planul său.

proverb american

S-ar putea să nu fie o surpriză pentru voi, dar oamenii care reuşesc să-şi ordoneze viaţa se pricep la planificarea lucrurilor.

Planificarea este arta de a vă programa activitățile pentru a vă atinge obiectivele și prioritățile în timpul pe care îl aveți la dispoziție. Dacă este făcută eficient, planificarea vă ajută să:

–  înțelegeți ce puteți face într-un mod realist în timpul disponibil

–  să vă asigurați că aveți suficient timp pentru sarcinile esențiale

–  adăugați puțin timp „liber” pentru sarcini neașteptate

–  evitați să vă asumați mai multe sarcini decât puteți finaliza

–  lucrați în mod regulat pentru a vă atinge obiectivele personale și profesionale

–  să aveţi suficient timp pentru familie și prieteni, pentru sport, hobby-uri şi alte activităţi

–  creaţi un echilibru între muncă și viața personală

Timpul este o resursă care nu poate fi cumpărată, dar de multe ori îl pierdem sau îl folosim într-un mod ineficient. Planificarea vă ajută să vă transformaţi gândurile şi ideile în acţiuni, în ceea ce vreţi să faceţi într-o zi, săptămână sau lună și vă menține „pe calea cea bună” pentru a vă atinge obiectivele.

Planificați-vă zilele, planificați-vă săptămânile, planificați-vă lunile.

Simplificarea

Acum, dacă vreţi cu adevărat să duceţi la bun sfârșit toate lucrurile și să vă ordonaţi viața, simplificarea este un obicei de care aveţi nevoie.

Simplificați-vă viața acolo unde și când este posibil.

Iată câteva modalități prin care vă puteţi simplifica viaţa:

Prima modalitate de a face acest lucru este deconectarea, pe cât posibil, de la toate dispozitivele de comunicare. Aceasta include televizorul, telefoanele și computerele. Mai bine să vorbiţi, să citiţi sau doar să vă odihniţi cu adevărat.

Reevaluaţi momentele din viața voastră pe care le petreceţi acasă. Dacă trăiţi singuri, este util să faceţi asta pentru că acesta este spațiul în care vă găsiţi concentrarea. Dacă trăiţi cu familia, este important pentru că este locul de întregire familială. Simplificarea vieţii devine mai eficientă atunci când se dă valoare acestor momente petrecute acasă.

Un alt sfat util pentru simplificarea vieții este efectuarea unei analize săptămânale asupra funcționalității efective a procedurilor de lucru. Ce activități ar trebui eliminate sau făcute cât mai repede posibil? Ce metodologii pot fi optimizate pentru ca sarcinile să curgă mai lin?

De asemenea, pentru a ne face viaţa mai uşoară este esenţial să avem finanţele clare. Banii sunt adesea o problemă care necesită timpul nostru și energia noastră. Scrierea bugetului lunar nu este opțională, este o necesitate. Viața devine mult mai organizată și mai calmă când știm pe ce resurse financiare ne putem baza.

Creșterea personală

Imagine de StockSnap de la Pixabay

Un alt obicei important este să ne stabilim zilnic un interval de timp pe care să-l dedicăm creşterii personale.

Este frustrant că învăţarea, lectura, vizionarea videoclipurilor de pe Youtube, ascultarea unor podcast-uri, planificarea și îngrijirea personală au devenit lucruri pe care încercăm să le introducem în viață furând un pic de timp de la alte activităţi.

Cu toate acestea, este important să stabiliţi zilnic acel moment și să faceţi din el o prioritate pentru a învăța și a crește. Da, vizionarea unor filmuleţe de pe Youtube poate fi o pierdere de timp pentru unii oameni, dar dacă vă uitaţi la ceva care vă dă energie, idei și vă schimbă mentalitatea, atunci este un timp petrecut bine.

Prin urmare, vă recomand să nu renunţaţi la o oportunitate precum învăţarea şi dezvoltarea personală de pe reţelele de socializare, atâta timp cât sunt de voi selecţionate cu scopul de a învăţa ceva. Toată lumea spune să evitați rețelele sociale, dar eu spun: folosiţi-le în avantajul vostru.

Gestionarea eficientă a timpului

Photo by Milad Fakurian on Unsplash

Ne plângem constant că nu avem timp pentru pasiunile noastre, că nu ne putem atinge obiectivele, că suntem prea ocupați pentru a ne stabili obiceiuri sănătoase. Scuze, nu sunt altceva decât aceleaşi vechi şi triste scuze pe care ni le povestim la nesfârşit ca să ne simţim mai puțin vinovați, să ne amânăm angajamentele și să facem eșecurile noastre să pară mai puțin amare.

Dacă sunteţi convinşi că nu aveţi timp material pentru scopurile voastre, ei bine, vreau să împărtăşesc cu voi aceste date: pe parcursul zilei ne dedicăm timpul diverselor activități, multe dintre ele fiind absolut inutile şi care ne fură cel puţin 15-30 de minute pe zi. Aparent, aceste 15-30 de minute pe zi nu par multe, dar repetate în fiecare zi cu o constantă nestăpânită, se acumulează în fiecare an, transformându-se în zile, săptămâni și luni de timp aruncate literalmente la gunoi.

Aşadar, dacă vă doriţi să vă puneţi viaţa în ordine, încercaţi să folosiţi acest timp suplimentar pentru a face lucruri mărunte. De exemplu: faceţi curat în căsuța de e-mail, puneţi toate documentele la locul lor, curățați-vă telefonul de aplicațiile pe care nu le folosiți sau de care nu aveți nevoie, dezabonați-vă de la serviciile pe care nu le utilizați, etc.

Efectuați sarcini mici pe care nu le-ați putut îndeplini în ultimele zile: trimiterea de e-mailuri, apeluri telefonice, programarea unor întâlniri şi multe alte activităţi care necesită puţin timp dacă nu sunt amânate.

Automatizarea

Unul dintre cele mai bune moduri de a vă ordona viaţa, este să începeţi să automatizaţi lucrurile pe care le faceţi.

Dacă vă place să controlaţi tot ce se întâmplă în viața voastră, probabil că aveţi câteva lucruri care se întâmplă în fiecare săptămână sau în fiecare lună și le faceţi manual. Automatizați-le.

Orice plăți și comenzi lunare regulate ar trebui să fie automatizate. Creați debit direct pentru serviciile care nu oferă abonamente.

Dedicaţi o zi în fiecare lună pentru a analiza fiecare lucru mic pentru care faceţi plăţi și pentru a decide dacă este ceva pentru care mai este necesar să plătiţi în continuare. Căutați oferte mai bune, dezabonați-vă dacă este necesar, schimbați furnizorul și așa mai departe.

Acest mic obicei vă va ajuta să simţiţi că în sfârșit aţi făcut un pic de ordine în viaţă, dar veţi economisi şi mulți bani.

Crearea de liste

Foto di Ivan Samkov da Pexels

Listele, celebrele to-do-lists, sunt cea mai răspândită și folosită metodă de creștere a productivității personale şi un bun obicei pentru a avea mai multă ordine în viaţă. De la lista simplă de cumpărături până la listele mai complexe de activități de lucru, to-do-lists sunt un instrument rapid și practic pentru a nota tot ceea ce trebuie să facem.

Atunci când aveţi mintea plină de gânduri, o listă vă poate ajuta să veniţi cu idei și să faceţi un bilanț despre cum ar trebui să vă mișcaţi. Avem nevoie de liste pentru a pune în ordine o serie de sarcini de realizat sau chiar doar pentru a vă aminti de evenimente sau pentru a nota pașii de urmat într-un anumit workflow pentru un proiect la care trebuie să lucraţi.

Aşadar, alegeți o aplicație online, note de telefon sau un simplu pix și hârtie și păstrați-le aproape de dvs. Dacă vă plac listele de lucru pe hârtie, puneți câte una în fiecare încăpere din casă. De exemplu, ţineţi o listă la îndemână în bucătărie, una în baie şi alta în sufragerie sau dormitor. Poate părea excesiv dar, atunci când vă amintiţi că trebuie să cumpăraţi ceva sau vă vine o idee, este foarte util să aveţi la îndemână o listă în care să notaţi imediat.

În felul acesta economisiţi tone de energie și veţi şti întodeauna ceea ce aveţi de făcut sau de achiziţionat fără dureri de cap.

Vizualizarea

Vizualizarea este un obicei care vă ajută să vă creaţi o imagine a persoanei care vreţi să deveniţi.

Foto di Andrea Piacquadio da Pexels

În realitate, vizualizarea este o abilitate pe care o folosim în mod constant, de la mici acțiuni zilnice până la mari alegeri de viață, adesea fără să ne dăm seama. Putem folosi vizualizarea într-un mod conștient? Da, iar imaginația este o adevărată revoluție, pentru că vizualizând ceea ce nu este încă acolo putem schimba imaginea despre noi înșine, ne întrebăm despre scopurile pe care vrem să le atingem și începem să trăim aşa cum ne place şi cum ne dorim.

Dacă sunteţi perfecţi în planificarea lucrurilor, dar mai puţin în a le executa (ca şi mine de altfel), vizualizarea vă poate ajuta să vă finalizați fiecare dintre sarcini. Aşa cum spuneam la începutul acestui articol, puteţi încerca să vă imaginaţi cum ar fi viaţa voastră dacă aţi adopta anumite obiceiuri sănătoase. Vizualizaţi-vă stând pe birou sau la masa din bucătărie cu un planificator frumos, pixuri şi markere planificându-vă viața.

Păstrați acea imagine în minte cât mai mult timp posibil, după care treceţi la treabă. Repetați acest lucru în fiecare seară și în fiecare dimineață. Este doar o chestiune de timp pentru a realiza această viziune și a o realiza.

7 obiceiuri esenţiale pentru a vă pune viaţa în ordine
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide