
Vreţi mai mult timp pentru familie și hobby-uri, să vă gestionaţi mai eficient casa, să vă atingeţi majoritatea obiectivelor pe care vi le-aţi propus, să obțineţi fiecare rezultat cu mai puțin efort sau să fiţi permanent copleșiţi de angajamente, să avansaţi cu greu prin viaţă și să nu aveţi niciodată un minut liber?
Cuvântul productivitate este asociat, de obicei, cu viziuni opresive precum munca într-o fabrică din secolul trecut sau cu un depozit logistic din zilele noastre. În schimb, este exact invers, creșterea productivității înseamnă a obține mai mult cu mai puțin efort, ceea ce ne face mai liberi și ne ajută să avem o viaţă mai ușoară şi fără stres.
Dar, indiferent de motivul vostru, dacă vă dotiţi o viață mai productivă este esenţial să puneţi în aplicare aceste 7 acţiuni de creștere a productivității.
7 acţiuni pentru creșterea productivității
#1: Începeţi ziua dimineața devreme
Prima acţiune pentru creșterea productivității este aceea de a vă trezi dimineaţa devreme. Nu este cel mai plăcut lucru de făcut, dar este esențial dacă vreţi să deveniţi o persoană mai productivă.
Să vă treziţi de dimineață și să începeţi să faceţi lucrurile imediat nu înseamnă neapărat că trebuie să terminaţi totul înainte de a merge la muncă. Înseamnă că, în loc să daţi snooze de 4 ori și să pierdeţi jumătate de oră pe Facebook, vă începeţi ziua cu acele activităţi care să vă dea sprintul necesar pentru o zi productivă.
Intraţi în rutina de a vă trezi suficient de devreme pentru a vă atinge obiectivele de dimineață (faceţi gimnastica timp de 30 de minute, rutina de frumuseţe, vă ordonaţi casa şi multe altele).
Citiţi şi: Morning routine – cum să începem în mod ideal o zi perfectă.
#2: Începeți să utilizaţi to do list
O to do list este, pur și simplu, o listă de sarcini pe care trebuie să le faceţi.
Listele de sarcini vă ajută să fiţi mai productivi deoarece, atunci când le întocmiţi, sunteţi obligaţi să identificaţi clar aceste trei elemente cheie:
CE TREBUIE, CÂND TREBUIE şi DE CE TREBUIE să faceţi
Definirea exactă a acestor elemente acționează ca o busolă în timpul zilei, permițându-vă să vă puneți timpul și energia acolo unde este nevoie.
Datorită listelor de sarcini veţi începe ziua știind deja ce să faceţi înlaturând astfel anxietatea şi stersul care apar atunci când aveţi senzaţia că alergaţi în cerc fără să concludeţi.

Mai ales că o to do list bine făcută, printre diversele strategii de productivitate, este considerată ca fiind cea care are cel mai bun raport simplitate/eficiență.
O faceţi în câteva minute şi rezultatele sunt cu adevarat remarcabile.
#3: Practicați minimalismul digital
Dacă, pe de o parte, există anumite aplicații de productivitate cu adevărat utile, pe de altă parte, e-mailul, rețelele sociale și serviciile de mesagerie ne învăluie într-o bulă de zgomot digital care ne distrage necontenit.
Efectul net, pentru majoritatea oamenilor, este absolut negativ.
De fapt, mulți nu mai sunt în stare să facă nimic fără să se oprească constant să arunce o privire pe e-mailul lor sau pe unul dintre numeroasele lor profiluri sociale, astfel încât să nu fie niciodată concentrați cu adevărat pe ceea ce fac.
Soluția?
Acțiuni simple, cum ar fi să țineți telefonul aproape întotdeauna oprit sau cât mai departe posibil (veți vedea, nu se întâmplă nimic) sau verificarea e-mailurilor și a rețelelor sociale doar la ore stabilite, vă pot oferi un mare ajutor.
Dar dacă căutați cum să vă maximizați productivitatea, vă sugerez să eliminați în mod intenționat și radical tot zgomotul digital din jurul vostru.
Citiţi şi: Simplificare cu ajutorul unui space clearing digital.
#4: Utilizaţi la maxim intervalele de timp liber
Cu toţii avem pe parcursul zilei acele intervale de timp liber pe care, de cele mai multe ori, le irosim cu social media sau făcând nimic. Sunt acele momente în care pierdem cea mai mare parte a zilei cu ceva „neproductiv”. Unele dintre ele precum naveta, drumul mai lung pe care îl parcurgem în maşină, atunci când aşteptăm la cabinetul medicului, sunt absolut inevitabile. Folosind acest timp pentru a-l face productiv, va face o mare diferență pentru productivitatea generală a zilei.
De exemplu, atunci când conduceţi, puteţi asculta podcasturi și cărți audio.
Făcând acest timp productiv chiar și de la distanță, vă va îmbunătăți calitatea zilei și vă poate ajuta să obțineți mai mult în fiecare zi. Dacă vreţi cu adevărat să creșteţi productivitatea în viața voastră, atunci eliminarea intervalelor de timp este utilă și esențială.
#5: Căutaţi o sursă de motivație
Pentru a vă creşte productivitatea este important să vă gândiţi profund la motivația voastră şi de ce întreprindeţi aceste acţiuni pentru a vă îmbunătăți viața.
De ce vreţi să creşteţi şi să deveniţi mai productivi? Ce vreţi să realizaţi și de ce?
Dacă nu știți imediat răspunsurile la această întrebare, ar putea fi timpul să vă așezați și să reflectaţi puţin. A ști care este sursa voastră de motivație vă ajută să vă mențineţi motivaţi.
Pentru unele persoane motivația este destul de clară, cum ar fi să le crească veniturile, să avanseze în carieră, să îmbunătăţească sănătatea, să devină mai organizate şi multe altele. Pentru altele nu este la fel de clar și atunci este necesar să găsescă motivul pentru care vor să devină mai productive.
#6: Planificaţi
Acţiunea de planificare a creșterii productivității poate fi obositoare, dar este esenţială dacă vreţi să deveniţi o persoană mai productivă. Aflați ce vă încetinește în timpul zilei, ce vă ţine în loc şi nu vă ajută să duceţi până la capăt ceea ce aţi început.
De exemplu, pregătirea mesei poate fi o acţiune care, pentru unele persoane, poate fi destul de lungă şi epuizantă. În acest caz se pot găsi soluţii cu ajutorul unor idei de gătit mai rapide şi simple sau se poate planifica un meniu săptămânal care va uşura întregul proces și va menține productivitatea ridicată.
Poate fi atât de tentant să ne trântim pe canapea după ce venim de la muncă, dar trebuie să ne luptăm cu acest impuls.
Și cel mai bun mod de a-l combate este să avem un plan.



Planificaţi-vă ziua, săptămâna şi luna. Unii vor spune că ştiu foarte bine ce au de făcut pe parcursul zilei şi că nu au nevoie de o planificare. Însă este atât de ușor să vedeţi cum se scurge ziua şi rămân în urmă o mulţime de probleme nerezolvate. Păstraţi-vă controlul asupra timpului și faceţi acțiuni intenționate și serioase, iar ziua voastră va deveni incredibil de productivă.
Citiţi şi: Planning săptămânal: organizarea eficientă a săptămânii.
#7: Învăţaţi să spuneţi NU
Ultima acţiune a acestui plan de creștere a productivității este absolut esențială: învațaţi să spuneţi NU.
Suntem atât de bombardați de cererile altora încât cei care nu pot spune NU se găsesc adesea supraîncărcaţi cu angajamente care nu sunt ale lor, blocaţi în contexte pe care nu şi le doresc, în compania unor persoane care nu-i interesează sau făcând lucruri care nu sunt relevante pentru ei.
Prin urmare, prima regulă pentru a fi mai productivi este să învățăm să spunem NU la tot ceea ce ne face să pierdem timp și energie fără să merităm.
Cei care nu reușesc să facă acest lucru se trezesc ducând o viață care nu este a lor, poate convinși că o fac din altruism sau din inimă bună.
Dar, în realitate, ceea ce ne face să spunem nu este aproape întotdeauna teama de a dezamăgi pe ceilalţi sau din cauza unor convenții sociale.
Găsirea modalităților de a vă arăta dragostea pentru prieteni și familie și de a fi în controlul propriului timp este absolut fezabil.
Spuneţi NU de fiecare dată când este necesar, astfel încât să puteţi prioritiza și să fiţi mai productivi.
Aplicând în fiecare zi aceşti pași pentru a vă îmbunătăți productivitatea, va face o diferență enormă în productivitatea voastră zilnică și generală. Preluați controlul asupra timpului urmând acest plan de acţiune pentru a vă crește productivitatea.