6 moduri pentru a reduce oboseala decizională

Zilele noastre sunt tot mai aglomerate de decizii de luat, de la cele mai mici și banale, precum alegerea hainelor pe care le îmbrăcăm, până la cele mai importante, care pot afecta multiple sfere ale vieții. Adesea luăm decizii în mod inconștient, dar a fi nevoiţi să o facem fără încetare poate fi obositor.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Cornell, luăm în fiecare zi în medie 35.000 de decizii, dintre care 226 sunt legate de alimentație. Totuși, adevărul este că de multe ori luăm aceste mici decizii fără să fim pe deplin conștienți de ele.

La fel ca și eforturile fizice, eforturile mentale tind să consume multă energie și să ne obosească. Și atunci, când resursele interne se epuizează, intră în acţiune așa-zisa oboseală decizională, inamicul principal al alegerilor bune.

Oboseala decizională – epuizarea care vine din a avea prea multe decizii de luat într-o singură zi – se poate dezvolta subtil și poate crea stres care se poate strecura asupra voastră. Minimizând numărul de decizii neesențiale pe care trebuie să le luați în fiecare zi, puteți reduce nivelul de oboseală decizională cu care vă confruntați și, în același timp, puteți reduce nivelul general de stres.

După cum v-am mai povestit şi în alte articole, mi-am simplificat viaţa în mod semnificativ, iar unul dintre marile avantaje al unui stil de viaţă esenţial este reducerea deciziilor de luat.

De când am început să mă gândesc intens la oamenii care poartă aceleași haine în fiecare zi, am căutat și alte modalități de a minimiza deciziile din viața mea de zi cu zi. Am încercat să pun în practică aceste modalităţi pentru a minimiza oboseala decizională și pentru a maximiza productivitatea și creativitatea.

Aşadar, iată câteva dintre cele mai eficiente strategii pentru reducerea stresului cauzat de oboseala decizională.

1. Definiţi o rutină zilnică

Dacă vrem să minimizăm numărul de decizii cu care ne confruntăm în timpul zilei, este bine să adoptăm o serie de reguli personalizate care ne ajută să ne automatizăm gestionarea timpului și a activităților noastre. Decizia de a merge la culcare mereu la aceeași oră, antrenamentul la sală mereu în aceleași zile, de exemplu, ne poate elibera de povara de a trebui să ne confruntăm cu aceleași alegeri în fiecare zi.

Adoptarea rutinelor care automatizează executarea anumitor activități este o metodă foarte eficientă pentru a evita oboseala decizională. De exemplu, obișnuirea cu o rutină de dimineață, alcătuită din activități sănătoase precum meditația sau exercițiile fizice, ne poate scurta semnificativ timpii de trezire și ne poate pregăti să înfruntăm mai bine ziua, fără a ne pune la îndoială voinţa.

2. Cele mai importante decizii luaţi-le dimineaţa

Foto di Andrea Piacquadio da Pexels

Energiile noastre tind să scadă pe parcursul zilei și nu întâmplător experții recomandă să luăm cele mai importante sau prioritare decizii în timpul dimineţii, când suntem mai încărcați și plini de energie. Chiar dacă se spune că așa-zisul vârf emoțional, deci cel mai bun moment pentru a face alegeri, îl atingem în jurul prânzului.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, nu ia nicio decizie majoră după ora 17:00. Acest lucru se datorează faptului că el simte că nu este suficient de lucid pentru a face alegeri importante după acea oră.

Cu cât se apropie orele de seară, cu atât avem tendința de a prefera în schimb gratificările imediate, atitudine care nu favorizează deloc deciziile bune.

3. Stabiliți-vă mesele

După cum am văzut, deciziile pe care le luăm în timpul zilei tind să ne consume energiile fizice. Și ghiciți la ce nivel este „bateria noastră mentală” chiar înainte de masă? Exact: sub zero!

Din acest motiv, oricât ne-am strădui să urmăm o alimentație adecvată, atunci când ne este foame și trebuie să alegem între o salată sănătoasă și o shaorma, creierul nostru se va înclina automat către aceasta din urmă.

O strategie excelentă pentru a evita acest lucru este să ne decidem mesele în avans.

Acest lucru este valabil și atunci când mâncăm acasă: în loc să deschideți frigiderul și să-l goliţi la primul atac de foame, vă decideți mesele pentru următoarea săptămână și faceți cumpărăturile la supermarket exclusiv și doar pe baza unui meniu săptămânal. Veți pierde mai puțin timp la cumpărături, veți cheltui mai puțini bani și vă veți îmbunătăți silueta.

4. Folosiți liste de verificare şi stabiliţi o ordine a priorităţilor

Imagine de Methawee Krasaeden de la Pixabay

Indiferent de munca pe care o facem, întotdeauna va trebui să ne confruntăm cu o parte mai mult sau mai puțin importantă a activităților de rutină. Cele mai rele dintre toate sunt cele care au o frecvență săptămânală, lunară sau trimestrială.

Oricât de repetitive sunt, aceste activități ne cer de fiecare dată să decidem exact ce ar trebui să facem, cum ar trebui să o facem, când ar trebui să o facem etc.

Din ceea ce am văzut până acum, aceasta este o risipă inutilă a energiei noastre mentale.

Cum sa o evităm? Folosind listele de verificare.

Definiți o listă de verificare specifică (secvență de activități) de lucruri de făcut pentru fiecare dintre activitățile dvs. de rutină.

După ce ne-am identificat sarcinile, este timpul să le acordăm prioritatea cuvenită. Le putem transcrie pe hârtie, în trei coloane diferite: „urgente”, „importante” şi „mai pot aștepta”.

Enumeraţi toate activitățile în fiecare dintre aceste coloane în funcție de ordinea lor de prioritate. Acest lucru va ajuta la reducerea oboselii de decizie deoarece veţi începe să identificaţi sarcinile care nu sunt atât de urgente, reducând astfel senzația de stres.

În acest sens vă poate ajuta şi matricea lui Eisenhower despre care am scris mai multe aici.

5. Limitați-vă opțiunile

Fie că vrem să achiziţionăm o pereche de pantofi, să bem o cafea, să cumpărăm un automobil, să ne înscriem la o universitate sau alegem un medic, deciziile de zi cu zi, atât cele mari cât și cele mici, au devenit din ce în ce mai complexe datorită abundenței copleșitoare de opțiuni cu care ni se prezintă.

Avem impresia că mai multe alegeri înseamnă opțiuni mai bune și o satisfacție mai mare. Însă, prea multe alegeri ne pot duce în eroare şi crează așteptări nerealist de mari. Pe termen lung, acest lucru poate duce la paralizie în luarea deciziilor, anxietate și stres perpetuu. Și, într-o cultură care ne spune că nu există nicio scuză pentru a nu ajunge la perfecțiune atunci când opțiunile tale sunt nelimitate, prea multă alegere poate duce la depresie clinică.

Prea multe opțiuni sunt pe cât de rele, pe atât de insuficiente – suntem mai fericiți și mai productivi când luăm în considerare mai puține posibilități.

Acest mesaj vine direct de la „Paradoxul alegerii. De ce mai mult este mai puţin” în care Barry Schwartz explică în ce moment alegerea – semnul distinctiv al libertății individuale și al autodeterminarii pe care o prețuim atât de mult – devine dăunătoare bunăstării noastre psihologice și emoționale. Într-o proză accesibilă, captivantă și anecdotică, Schwartz arată cum explozia dramatică a alegerii, de la cele banale la provocările profunde ale echilibrării carierei, familiei și nevoilor individuale, a devenit în mod paradoxal, o problemă și nu o soluție. Schwartz arată, de asemenea, cum obsesia noastră pentru alegere ne încurajează să căutăm ceea ce ne face să ne simțim mai rău.

Sintetizând cercetările actuale în științele sociale, Schwartz face argumentul contra-intuitiv că eliminarea alegerilor poate reduce foarte mult stresul, anxietatea și aglomerația din viața noastră. El oferă unsprezece pași practici despre cum să limitați alegerile la un număr ușor de gestionat, să aveţi disciplina de a vă concentra asupra celor care sunt importante și de a ignora restul și, în cele din urmă, să obțineţi o mai mare satisfacție din alegerile pe care trebuie să le faceţi.

6. Simplificaţi-vă viaţa în toate sensurile

Foto di Los Muertos Crew da Pexels

Nu voi obosi niciodată să spun că simplificarea vieţii aduce o mulţime de beneficii, printre care reducerea deciziilor pe care trebuie să le luăm zilnic.

Simplificaţi-vă şifonierul şi creaţi un dulap capsulă şi ve­ţi vedea cum dimineţile voastre vor deveni relaxante şi nu va trebui să mai pierdeţi timpul luând decizia cu care haine să vă îmbrăcaţi.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, apare mereu în public cu același tricou gri cu mânecă scurtă şi o pereche de blugi pentru a nu fi nevoit să piardă timpul cu decizii banale precum îmbrăcămintea, ci să se dedice unor probleme mai importante. La prima vedere, poate părea o alegere exagerată a unei persoane publice excentrice, dar există motive temeinice în spatele acestor comportamente.

Desigur, nu toată lumea își dorește să poarte același lucru în fiecare zi, dar principiul este să ne limităm cea mai mare parte a zilei la a face alegeri care nu sunt importante pentru noi personal.

Gătiţi şi mâncaţi simplu, nu vă complicaţi în reţete sofisticate pe care le preparaţi după ore de căutare pe internet. Veţi vedea că mâncarea simplă este mult mai gustoasă şi ajută atât la siluetă, cât şi la buzunar. Şi nu va trebui să mai pierdeţi timpul în luarea deciziilor cu privire la ce reţete să gătiţi.

Organizaţi-vă bine casele, găsiţi un loc precis pentru fiecare lucru şi puneţi fiecare lucru la locul lui. Creaţi sisteme de organizare în casă astfel încât să nu fiţi nevoiţi să decideţi de fiecare dată unde să vă depozitaţi lucrurile.

În concluzie, vestea bună este că oboseala decizională poate fi prevenită. Încercaţi să vă concentraţi asupra deciziilor esențiale și să vă ocupaţi cât mai puțin posibil de lucruri inutile sau marginale. Cu alte cuvinte: concentrați atenția asupra esențialului, minimizând opțiunile pentru lucrurile de zi cu zi.

Voi cum vă simplificați luarea deciziilor în viața de zi cu zi? Mi-ar place să citesc sfaturile și trucurile voastre în luarea deciziilor.

6 moduri pentru a reduce oboseala decizională
Etichetat pe:    

2 comentarii la „6 moduri pentru a reduce oboseala decizională

  • 18 august 2023 la 13:24
    Legătură permanentă

    WAW, cât de interesant!
    Mulțumesc pt sfaturi și pt recomandarea cărții.
    Eu îl pun pe fiul cel mic, de 4 ani jumate sa aleagă între 2 opțiuni. Nu mai mult.
    Știu ca peste 3 creierul devine confuz.
    Rutina de dimineața este ceva ce deja aplic, datorită sfaturilor dvs și ma strădui și cu igiena somnului, cu respectarea orelor de culcare.
    Am sa aplic și in restul domeniilor unde intr adevăr, luarea deciziilor este clar un factor de stres pt mine.
    Mulțumesc încă o data!

    Oana

    Răspunde
    • 22 august 2023 la 12:47
      Legătură permanentă

      Sunt fericita ca pot ajuta persoanele sa se organizeze mai bine, iar feedback-ul pozitiv este un semn ca sfaturile mele dau rezultate. Va multumesc frumos!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide