minimalism

Vă confruntaţi zilnic cu prea multe lucruri? Aceste sfaturi puternice, dar esenţiale pentru stilul de viață minimalist, vă vor ajuta să trăiți o viață plină de sens – una cu mai puțin superflu și mai mult din ceea ce contează.

Încerc să duc un stil de viață minimalist de câţiva ani, dar nu mi-a fost întotdeauna ușor. De fapt, mi-a luat ani de zile să trec de la dorinţa de a fi o minimalistă la a urma și a face diferite schimbări notabile în viața mea.

De multe ori, la fiecare pas făcut înainte, făceam doi paşi înapoi. După ce am golit şifonierul de lucruri într-un weekend în urma lecturii celei mai faimoase cărţi despre ordine şi organizare, m-am trezit câteva zile mai târziu, făcând plinul prin magazine cu şi mai multe lucruri de care nu prea aveam nevoie.

A fost atât de frustrant pentru că știam că acționez împotriva propriului meu interes. M-am săturat să tot caut metode să-mi resetez stilul de viaţă și doream ceva diferit pentru mine, dar pur și simplu nu știam cum să-mi schimb propriile obiceiuri.

Tot acest proces de schimbare a durat ceva timp, dar, din fericire, am avut în cele din urmă rezultate pozitive și asta vreau să vă împărtășesc astăzi.

Minimalismul nu înseamnă să deții mai puțin decât ai nevoie. Este vorba de a deține exact ceea ce ai nevoie.

Joshua Becker

Atitudinea minimalistă

Momentul care a schimbat totul a fost conștientizarea că o viața minimalistă înseamnă mult mai mult decât a face un decluttering (chiar dacă este foarte important), în același mod în care o viață sănătoasă înseamnă mult mai mult decât a ţine o dietă.

Este adevărat că a deține mai puține lucruri este o parte importantă a minimalismului. Însă, doar eliminarea lucrurilor fără a schimba în mod fundamental mentalitatea este ca o dietă făcută în mod necorespunzător, nu durează și lucrurile, încet şi pe nesimţite, se vor strecura în cele din urmă înapoi în viața noastră (o spun din experiența personală).

Schimbarea mentalităţii despre minimalism a început atunci când am înţeles că a fi minimal nu înseamnă că trebuie să trăiesc cu foarte puţine obiecte, ci să fac alegeri conştiente şi să deţin mai mult din ceea ce contează cu adevărat pentru mine. Făcând loc lucrurilor importante fără a renunţa la altele, am reuşit să-mi creez un stil de viaţă minimalist aşa cum mi-am dorit.

Dacă ceea ce transmit în acest articol rezonează cu voi, atunci aceste sfaturi vă vor ajuta să vă schimbaţi atitudinea în ceea ce priveşte minimalismul.

5 sfaturi pentru un stil de viață minimalist

Imagine de StockSnap de la Pixabay

1. Descoperiţi-vă valorile şi priorităţile

Dacă vrei să ai mai mult din ceea ce contează cu adevărat în viața ta, atunci trebuie să începi prin a înţelege ce contează cu adevărat în viața ta!

Multe persoane înţeleg minimalismul ca pe un stil de viaţă auster şi încep prin a elimina lucruri. Decluttering-ul este important dar nu este primul pas către minimalism. În schimb, încercaţi să vă descoperiţi şi să înțelegeţi clar care vă sunt valorile și prioritățile. Gândiţi-vă la viața voastră și întrebaţi-vă: ce este important pentru mine?

Ce vă face să vă simțiţi fericit, mândru și iubit? Care este acel lucru care vă determină să vă daţi jos din pat dimineața?

Luaţi-vă timpul necesar pentru a răspunde cu sinceritate. Nu există răspunsuri corecte sau greșite, deoarece oamenii sunt diferiți şi fiecăruia îi pasă de lucruri diferite și este absolut în regulă. Oricare ar fi prioritățile voastre în viață, încercaţi să vă focalizaţi zilnic și să folosiţi această mentalitate pentru a vă încadra deciziile minimaliste într-o lumină pozitivă.

Iată câteva exemple:

În loc să vă concentraţi pe cum să vă reduceţi cumpărăturile, mai bine vă faceţi un plan de cum să scăpaţi de datorii şi să aveţi siguranţă financiară.

În loc să renunţaţi la ieșirile în fiecare weekend, mai bine căutaţi o soluţie pentru a petrece mai mult timp cu cei dragi.

În loc să spuneţi „nu” perfecționismului, încercaţi să spuneţi „da” iubirii de sine și grijii personale.

Dacă reuşiţi să aveţi acest mod de a gândi, sunt convinsă că viața minimalistă va începe să pară o alegere naturală.

2. Faceți din îngrijirea de sine o prioritate

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Probabil știaţi deja că îngrijirea de sine este importantă, dar știaţi că este absolut esențială pentru o viață minimalistă?

Să vă dau un exemplu personal: atunci când mă simt nesigură, obosită sau copleșită de problemele vieții, mă trezesc aproape natural în „mood-ul de supraviețuire”. Asta înseamnă că nu mă gândesc în mod conştient şi cu intenție la alegerile pe care le fac. În schimb, caut modalități rapide și ușoare de a mă simți mai bine și ajung să fac lucruri precum: gustări cu mâncare nesănătoasă, devin irascibilă cu cei dragi sau „fac shopping” cumpărând lucruri pentru a mă înveseli.

Din dorinţa de a trece peste greutăţile zilei, sunt prea obosită pentru a mă gândi la minimalism. În schimb, recurg la vechile mele obiceiuri de a face cumpărături sau alte remedieri rapide.

Desigur, lucrurile noi ne fac fericiţi şi ne simţim atât de bine pentru o perioadă de timp relativ scurtă. Însă, o soluție eficientă ar fi să prevenim totul prin grija de sine şi sa acordăm mai multă atenţie stărilor noastre de fapt.

Când fac din îngrijirea de sine o prioritate, am mai puțină dezordine mentală și mai puțin stres, ceea ce înseamnă că este mai ușor să adopt o abordare minimalistă a vieții. Ştiind că ţin o dietă, sunt mult mai atentă atunci când, din diferite motive, îmi vine să recad la vechile obiceiuri. 

3. Puneţi mai mult accent pe experiențe

Imagine de Charles McArthur de la Pixabay

Unul dintre cele mai mari beneficii ale minimalismului este că reuşim să avem mai mult timp liber și energie pentru experiențe distractive. Și majoritatea oamenilor cu care vorbesc știu asta. Am auzit cu toţii citatul „colecţionaţi momente frumoase, nu lucruri”!

Problema e că majoritatea oamenilor așteaptă mult prea mult pentru a începe să se bucure de acele momente frumoase. Cunoaştem cu toţii acele persoane care nu fac altceva decât să acumuleze lucruri în viaţă („când îmi achit casa, atunci mă voi duce în vacanţă”).

Cred că se datorează faptului că oamenii confundă adesea conceptul de minimalism cu o viața frugală.

Dar nu fiţi prea cumpătaţi, mai ales la început, pentru că, cu cât vă bucuraţi mai mult de beneficiile schimbărilor stilului de viață, cu atât veţi fi mai motivaţi să continuaţi. Dacă vreţi, este ca o reprogramare a creierului pentru a nu mai găsi bucurie în posesiunile materiale.

Există şi o mulțime de lucruri distractive pe care le puteți face cu foarte puţine cheltuieli sau chiar gratuit (cum ar fi drumețiile sau să vizitaţi muzee).

În același timp, sunt conștientă că minimalismul poate fi greu la început. Trecerea de la a da prioritate experienţelor în detrimentul bunurilor materiale ar putea fi dificilă la început.

Planificați excursii, serate cu prietenii sau aventuri unice cu familia voastră şi începeți să vă familiarizaţi cu bucuria de a face lucruri şi nu de a deține lucruri.

4. Experimentați cu mindfulness

Photo by Mikhail Nilov from Pexels

V-aţi pus vreodată întrebarea: „Dacă voi avea asta _______ voi fi fericit/ă?”

Dacă da, cu siguranță nu sunteţi singurii. Această mentalitate a fost una dintre cele mai mari provocări cu care m-am confruntat pe drumul meu către minimalism.

Știam că vreau să dețin mai puțin, dar mi-am tot spus că mai întâi am nevoie de câteva lucruri. O nouă haină, o nouă pereche de pantofi, o nouă geantă… întotdeauna aveam nevoie de altceva înainte de a fi gata să încep cu minimalismul.

Este la fel ca atunci când spunem că: „aceasta este ultima prăjitură înainte de începerea dietei”. Dar, așa cum puteți ghici, a existat întotdeauna încă un lucru fără de care nu puteam trăi. Eram într-un cerc vicios din care nu reuşeam să ies.

Și toate acestea pentru că nu trăiam în prezent.

În loc să fiu atentă la comportamentul meu și să simt recunoștință pentru tot ceea ce aveam și iubeam deja, atenția mea era concentrată la un viitor imaginar, un ținut al fanteziei, unde o rochie nouă sau o altă achiziție mi-ar rezolva în mod magic toate problemele.

Dar minimalismul înseamnă să trăiești azi, aici şi acum. A trebuit să învăț să exersez recunoștința și să apreciez lucrurile mărunte şi să nu mă gândesc la ceva care nu am încă. Am început să scriu în jurnal și să fac activități care îmi plac, cum ar fi yoga, plimbarea în aer liber şi lectura.

Încet-încet, am început să mă mulțumesc cu ceea ce aveam deja și am încetat să simt că am nevoie constant de mai mult pentru a fi fericită.

5. Faceți paşi mici şi aveţi răbdare

Imagine de Jürgen Rübig de la Pixabay

Atunci când vrem să facem o schimbare, avem tendinţa de a o face rapid şi fără niciun efort. Dacă se putea întâmpla ieri ar fi fost şi mai bine, nu mâine, nici săptămâna viitoare, nici luna viitoare. Vrem ca viața noastră să arate în mod diferit şi în foarte scurt timp, însă, procesul este mult mai lung şi este nevoie de răbdare multă.

Acum 14 ani, când am venit să locuiesc în Italia, am împachetat impulsiv tot ce puteam pentru mine şi copilul meu în 2 geamantane (soţul meu era deja aici). Am locuit pentru aproape 1 an de zile într-un apartament foarte mic, cu foarte puţină mobilă şi doar cu lucrurile pe care am reuşit să le înghesui în cele 2 genţi. Am intrat din greșeală în „minimalismul extrem” și m-am simțit mai liberă și mai ușoară ca niciodată. A fost o perioadă minunată din viața mea.

Apoi, ne-am mutat într-un apartament mai mare, și ce credeţi că s-a întâmplat?

Am umplut fiecare centimetru din noua mea locuinţă cu mobilă şi pe parcursul anilor am acumulat o mulţime de lucruri. Doar în momentul în care a trebuit să schimbăm din nou locuinţa am realizat cât de multe lucruri inutile am acumulat pe parcursul acestor ani.

În noua locuinţă am încercat din nou să implementez un stil minimal, însă a fost nevoie de multă răbdare pentru că schimbările importante au nevoie de timpul lor. Eliminarea lucrurilor superflu nu este întodeauna uşoară şi este nevoie de mult timp şi energie. Dar, am învăţat din toată această experienţă că pot trăi şi cu mai puţine lucruri şi că pentru a fi fericită şi împlinită cu adevărat nu este necesar să umplu casa şi viaţa cu tot felul de inutilităţi ce aduc o falsă bunăstare.

Chiar dacă am reuşi să facem un decluttering în întreagă casă peste noapte, a doua zi am fi aceleaşi persoane. Nu am fi învățat nimic din această experiență, cu şanse mari să reintrăm în vechile obiceiuri (schimbările importante se fac în timp şi cu paşi mici).

În cele din urmă, dacă răbdarea nu este punctul vostru forte (al meu nu a fost cu siguranţă), cel puţin încercaţi să vă bucuraţi de micile realizări pe care le-aţi făcut în acest proces de trecere la minimalism.

Îmi dă o satisfacţie deosebită atunci când rezist să nu intru într-un magazin de haine să-mi cumpăr ceva chiar dacă sunt discount-uri mari şi mă bucur enorm atunci când pot dona jucăriile copilului unei organizații de caritate sau când reuşesc să stabilesc limite personale clare și sănătoase.

Aceste lucruri s-ar putea să nu pară importante, dar sunt dovezi că vă creați noi obiceiuri. Şi chiar dacă nu aveţi încă o casă minimalistă aşa cum aţi visat, simplul fapt ca lucraţi la acest proces contează.

Această mentalitate este importantă pentru că, sincer, nu există o linie de sosire. Vor exista mereu noi cerințe ale timpului, a energiei și a spațiului nostru, motiv pentru care cred că minimalismul este un ciclu constant de revizuire a valorilor noastre, și ajustarea acestora în consecință.

Este un nou mod de a gândi și de a trăi: mai puţin, mai bun, mai simplu şi mai frumos.

5 sfaturi esenţiale pentru un stil de viață minimalist
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide