
Suntem la începutul lunii septembrie, cei mai mulți dintre noi ne-am întors deja la muncă și copiii noștri s-au întors de curând la școală. Un nou an, noi angajamente, noi obiective de stabilit…
Septembrie inaugurează anotimpul schimbărilor, al dorinței de a găsi un nou drum pentru a o lua de la capăt şi al noilor oportunităţi. Este luna refacerii după vacanţele de vară, facem noi alegeri şi ne dedicăm reorganizării sinelui.
Am scris aici mai multe despre noi începuturi în septembrie.
Reîncep angajamentele, sarcinile şi scadenţele și începem să ne încadrăm într-o organizare perfectă a timpului pe care îl avem la dispoziție.
Acest lucru, desigur, poate provoca o serie întreagă de experiențe, cum ar fi anxietate, oboseală excesivă, iritabilitate și pune o presiune asupra relațiilor interpersonale în interiorul și în afara contextului familial.
Revenirea la cotidian nu este întodeauna uşoară, cu mintea suntem încă la vacanţa care abia a trecut iar cu fizicul trebuie să înfruntăm din nou munca.
Personal, simt mereu un amestec al ambelor senzații: entuziasm pentru că iubesc noile începuturi, ador oportunitatea de a o lua de la capăt și de a încerca să fac mai bine decât anul precedent. Ador zilele mai răcoroase care îmi dau energie și dorință de a face şi de a realiza noi vise şi obiective.
Uneori însă, simt anxietate pentru că sunt atât de multe lucruri de făcut: trebuie să ma întorc la muncă după vacanța de vară și, în același timp, să cumpăr material școlar, să fac înscrierile necesare pentru noile activităţi extracurriculare (sport, hobby şi alte activităţi), să fac ordine în tot ceea ce am adus din vacanță, să verific dacă mai sunt haine și încălțăminte în dulap care sunt încă bune sau dacă trebuie să refac complet garderoba copilului şi multe altele.
Așa că, pentru a încerca să mențin entuziasmul ridicat și anxietatea la distanță, propun o strategie în cinci pași:
1. Brain dump
Acordă-ţi 20-30 de minute din timpul tău și notează tot ce-ţi trece prin cap. Aruncă acele mii de gânduri pe o foaie de hârtie de genul: „promemorie pentru înscrierea la sală…” „trebuie să chem medicul pentru certificat…” „trebuie să fac ordine în şifonier…” „ce trebuie să cumpăr pentru şcoală…” și mintea ta se va elibera de toate aceste gânduri. Notează totul, fără să te preocupi dacă le-ai pus în ordine, important este să nu laşi nimic în afară. Atunci când lucrurile sunt scrise negru pe alb nu există riscul să uiţi ceva important, iar mintea ta îţi va mulţumi pentru senzaţia de eliberare.
Am scris aici un articol despre cum se face un brain dump.
2. Selectează
Acum că ai lista completă, revizuieşte-o cu un ochi critic și elimină tot ceea ce nu este necesar sau important. Încearcă să fii sincer cu tine însuți şi recunoaşte că, cel mai probabil, există mai multe lucruri pe listă decât poți face în mod realist. Stabileşte care sunt priorităţile şi obiectivele tale şi alege să faci acele lucruri care sunt în linie cu ele.

3. Fă ordine
În momentul în care aţi selecţionat lucrurile esenţiale pe care trebuie să le faceţi iar lista a devenit mai scurtă, este timpul să o puneţi în ordine. În funcţie de importanța și urgența anumitor sarcini, le puneţi în ordine crescătoare de la cele mai importante și urgente la cele mai puţin importante. Nu toate sarcinile de pe listă sunt importante și toate urgente, încercați să atribuiți o ordine, un punctaj diferitelor articole de pe listă.
4. Fă timp pentru tine
Nu uita să incluzi și timp pentru tine însuţi pe listă! O ştim cu toţii că pentru a fi eficienți, trebuie să avem grijă de noi, iar acum că ne-am întors din vacanță și avem mai multă energie, nu trebuie să facem greșeala să o ardem pe toată imediat. Sunt suficiente câteva lucruri mărunte pentru a menține beneficiile vacanţei: puțină yoga sau activitate fizică în aer liber, să ne relaxăm cu un roman bun pe canapea, așa cum făceam la mare sub umbrelă, o cafea sau un aperitiv cu prietenii, să ne readucem aminte de momentele plăcute pe care le-am petrecut în vacanţă povestind cu prietenii, plimbări serale…
5. Relaxează-te
Se ştie că sindromul post-vacanță, numit și depresie post-vacanță, este un concept care s-a născut pentru a da un nume setului de simptome precum anxietatea și depresia, care apar atunci când o persoană trebuie să se reajusteze la rutina de lucru după ce a fost în vacanță. După câteva zile petrecute pe plajă, la munte sau vizitarea altor orașe, fantoma muncii și a rutinelor domestice bântuie oamenii. Cel puțin trei din zece persoane suferă de așa-numitul sindrom post-vacanță.
Am scris mai multe aici despre sindromul post vacanţă.
După vacanţe nu este întodeauna aşa cum ne dorim, probabil că nu totul va decurge bine şi reîntoarcerea nu este întotdeauna perfectă. Important este să nu permitem să ni se strice buna dispoziție, veți vedea că veți putea în continuare să finalizați la timp toate cele mai importante lucruri.
Relaxează-te și uită de perfecționism!
Vă doresc un început de toamnă plăcut şi relaxat, iar pe tot parcursul anului voi continua să vă ofer conținut și idei care sper să vă fie utile pentru îmbunătățirea organizării voastre.