Imagine de Jill Wellington de la Pixabay

Ați experimentat vreodată sindromul obiectelor strălucitoare? Îmi imaginez că mulţi vor răspunde: Cine, eu? Eu nu sufăr de niciun sindrom, iar obiectele strălucitoare nici nu mă atrag. Şi dacă v-aş spune că majoritatea oamenilor suferim de acest sindrom? Nu mă credeţi? Ştiu că denumirea sună un pic cam pretenţios şi, să fiu sinceră, nu am găsit o definiţie oficială în limba română, dar cred că aceasta este cea mai fidelă traducere a expresiei Shining Object Sindrome (SOS). La fel precum coţofenele şi noi oamenii suntem atraşi de obiectele luminoase şi strălucitoare care ne distrag de la treburile mai importante.

La un nivel pur fiziologic este ușor să înțelegem cum ochiul nostru este atras de obiectele luminoase, strălucitoare, care sunt înregistrate de viziunea noastră periferică, atrăgându-ne și distrăgându-ne cu ușurință.

Simptomul cheie al sindromului obiectelor strălucitoare este căutarea constantă a unor lucruri noi și interesante care duce la irosirea de timp, energie și concentrare. În loc să se focalizeze pe cea mai importantă lucrare, oamenii care suferă de acest sindrom, sunt în căutare permanentă a ceva nou care îi atrage şi îi distrage şi nu-i ajută să își atingă obiectivele.

Sindromul obiectelor strălucitoare implică urmărirea de noi tendințe, oportunități și idei fără a le evalua mai întâi beneficiile. Acest lucru provoacă distragere, copleșire, stres și lipsa de concentrare asupra celor mai mari oportunități din momentul prezent.

Care sunt cauzele sindromului obiectelor strălucitoare?

Din sursele pe care le-am citit, am constatat că acest sindrom îl experimentează în principal antreprenorii, cei care lucrează în corporaţii sau proprietarii de mici întreprinderi, deoarece le lipsește claritatea, încrederea sau capacitatea de a se concentra pe obiectivele lor. Aceasta se datorează faptului că au prea multe proiecte de obiecte strălucitoare în mişcare pe care nu reuşesc să le ducă la termen.

Dar permiteţi-mi să adaug, acest sindrom nu afectează doar pe cei mai sus enumeraţi ci pe majoritatea oamenilor, începănd de la elevi şi până la femei casnice, de la simpli angajaţi până la freelanceri.

Cauza distragerilor noastre sunt o mulţime de obiecte precum telefonul, telecomanda, televizorul, diferite jocuri şi alte obiecte de acest fel. De asemenea, din categoria obiectelor strălucitoare fac parte publicitatea care zilnic ne bombardează pe toate canalele media cu noi gadget-uri, noi obiecte, noi proiecte, etc.

Alte obiecte strălucitoare pot fi idei noi, aplicații noi, cursuri noi la care să participați, proiecte noi, pe scurt, orice vă distrage atenția de la ceea ce faceți în prezent, determinându-vă să renunțați temporar sau definitiv la un proiect în desfășurare, la un obiectiv la care lucraţi acum.  

Imagine de Anastasia Gepp de la Pixabay

De exemplu, imaginaţi-vă o gospodină care şi-a propus să facă într-o zi o determinată treabă ce în mod normal poate dura în jur de 2-3 ore. Între timp sună telefonul şi ia în mână celularul ca să răpundă. După ce a terminat conversaţia, având telefonul în mână, controlează ce mai este nou pe facebook, după care îşi controlează mesajele pe whatsapp, între timp vine şi o notificare că a fost publicat un nou video pe youtube. În timp ce se uită la filmul video de pe youtube, vede o publicitate la un nou produs de curăţare şi se gândeşte că i-ar face bine să meargă să-l cumpere că tocmai făcea curăţenie şi ar fi foarte util. Pleacă la magazin şi acolo vede o mulţime de alte produse interesante, perfecte pentru a face curăţenie. Mai intervine şi vânzătoarea cu o promoţie atractivă la un alt produs excelent ce nu poate fi ratat. Gospodina noastră pleacă acasă cu o sacoşă plină cu produse de care nici nu ştia că avea nevoie. Când ajunge acasă îşi dă seama că au trecut multe ore şi nu mai are timp să facă treaba care şi-a propus-o mai devreme. Astfel, frustrată şi dezamăgită că nu a avut o zi productivă, amână treaba pentru o altă zi.

Iată de câte obiecte strălucitoare a fost distrasă această femeie doar într-o singură zi.

Un alt exemplu: un freelancer care lucrează la crearea unui produs, întâlneşte un potențial partener care îi oferă ceva complet diferit și, încântat de idee, abandonează creația produsului său.

Încearcă o aplicație pentru a îmbunătăți productivitatea, apoi vede reclama alteia, o încearcă, cineva îi sugerează alta, o încearcă şi pe aceea și așa mai departe. Rezultatul? Trece de la un obiect strălucitor la altul fără a îmbunătăți cu siguranță productivitatea.

Cred că conceptul este suficient de clar până acum și nu este nevoie să dau alte exemple. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că rețelele sociale pot fi cea mai mare mină de obiecte strălucitoare sau, după cum a spus odată un prieten de-al meu, internetul este o călătorie fără întoarcere, așa că atenție!

Dar iată cum să evitați să fiţi victima obiectelor strălucitoare:

1. Stabiliți obiective mai puţine şi mai bune

Dacă sunteți ușor distras de obiecte strălucitoare, primul pas este să vă stabiliți obiective mai puţine, mai bune, măsurabile. Persoanele care sunt atrase uşor de obiectele strălucitoare nu au claritate despre ceea ce vor să realizeze și când vor să-și atingă obiectivele. Această lipsă de concentrare și direcție duce la distragere.

Dacă doriți să nu mai fiţi victima acestui sindrom clarificați exact ce doriți să faceţi și ce rezultate doriți să obțineți. Ideal ar fi să urmăm cât mai puţine obiective sau doar unul singur şi nu mai multe. Abia când am atins un obiectiv, putem să trecem la altul.

Marthin Luther King, în discursul său istoric, a spus „I have a dream”: a avut UN VIS, nu multe vise.

Acestea fiind spuse, nu vă panicați, nu este nevoie să faceți doar o alegere definitivă și irevocabilă, viața este în continuă schimbare. Ideea este că nu putem fi o mie de oameni sau să facem o mie de lucruri în același timp.

Veți fi mereu la vânătoare de obiecte strălucitoare, dacă nu știți ce doriți și nu aveți un plan de acțiune clar pentru a obține acel rezultat.

2. Evaluaţi obiectele strălucitoare

Sindromul obiectelor strălucitoare îi determină pe oameni să înceapă proiecte noi fără a le evalua mai întâi valoarea sau modul în care se aliniază obiectivelor lor.

Dacă vă alocați timp pentru a lua în considerare noi oportunități vă puteți economisi zile și săptămâni de timp și energie irosite. Dacă vă distrageți ușor, începeți să evaluați totul.

Puneți-vă întrebări de genul: Care este scopul? Cum se aliniază cu obiectivele mele? Care este cel mai bun rezultat pe care îl voi obține? Cât timp va dura? Ce investiție financiară este necesară?

Întrebați-vă dacă această nouă idee este de fapt mai bună decât oricare alta pe care o dezvoltați suficient pentru a abandona proiectele actuale și a vă îndrepta atenția asupra noii idei. Nu este neapărat totul despre obiecte strălucitoare, uneori o idee nouă poate fi de fapt mai bună și poate merita. Încearcaţi să fiţi obiectivi atunci când faceţi o analiză înainte de a renunța la un proiect în desfășurare pentru a începe altul.

Faceți o analiză exactă, onestă și obiectivă a tuturor proiectelor pe care le aveți în desfășurare, a tuturor ideilor pe care v-ați gândit să le implementați sau asupra cărora ați început să lucrați.

Photo by Luke Chesser on Unsplash

3. Gestionaţi în mod responsabil timpul

Ca majoritatea oamenilor, s-ar putea să credeți că aveți mult timp pentru a încerca lucruri noi și pentru a experimenta noi moduri de a face lucrurile, deoarece aveți controlul asupra timpului. Însă adevărul trist şi sincer este că nu este suficient timp.

Cu cât sunt mai multe obiective nerealizate şi multe obiecte strălucitoare noi de explorat înseamnă doar că nu a fost gestionat timpul în mod eficient.

Una dintre cele mai bune modalități de a ieși din stres este să devenim mai responsabili și mai concentraţi. Este esenţial să învăţăm să gestionăm în mod responsabil timpul şi să ne asigurăm că nu petrecem săptămâni și luni întregi urmărind obiecte strălucitoare care ne distrag de la obiectivele noastre.

Am scris aici despre gestionarea timpului şi stabilirea priorităţilor.

4. Spuneţi NU mai des

Dacă spuneți DA tuturor și sunteţi în căutarea continuă de obiecte strălucitoare, veți trăi o stare permanentă de copleșire.

Dacă aveţi claritate în obiectivele şi treburile dvs. și ştiţi ceea ce trebuie să faceţi şi cum să faceţi, este mai ușor să spuneți NU. Dacă nu, s-ar putea să fiţi tentaţi să spuneţi DA la toate.

Pentru a depăși sindromul obiectelor strălucitoare, începeți să spuneți mai des NU noilor oportunități și lucrurilor noi.

Nu vă setați implicit în proiecte şi cerințe noi de timp, energie și concentrare, cu excepția cazului în care sunt complet în conformitate cu obiectivele dvs.

5. Nu mai faceţi comparaţii

Una dintre principalele cauze ale sindromului obiectelor strălucitoare este sindromul confruntării. Comparaţiile cu realizările sau succesul altora nu aduc la nimic bun şi ne poate face să ne simţim că avem eşec.

Acest lucru ne poate ţine blocați în realizarea obiectivelor și să începem să fim atraşi de obiecte strălucitoare, deoarece ne imaginăm că alte persoane au avut succes cu ele.

Starea de blocare și copleșire apare și din teama de a nu pierde, sau pentru că ne simțim inadecvaţi față de oamenii cu care avem de-a face. Așadar, pierdem timpul și energia uitându-ne la ceea ce fac alţii încercând să-i copiem.

Nu mai faceţi comparaţii atunci când aveţi obiective clare de urmat fiţi recunoscători pentru ceea ce aveţi și pentru ceea ce aţi realizat.

Atunci când ne comparăm, experimentăm o stimă şi o încredere de sine scăzute, ceea ce ne face să urmărim obiecte din ce în ce mai strălucitoare pentru a ne simți mai bine cu noi înșine.

Însă încrederea în sine vine atunci când avem obiective mai bune pe care reuşim să le ducem până la capăt. Am scris aici mai multe despre cum să ieşim din capcana comparaţiei cu alţii.

Gata cu obiectele strălucitoare, începeţi o treabă şi duceţi-o pănă la capăt, puneţi-vă obiective şi terminaţi-le şi nu vă mai distrageţi atenția de obiectele strălucitoare. Şi atunci când se mai întâmplă, repetați procesul pe care tocmai l-am văzut: puneți câteva întrebări sensibile care vă fac să înțelegeți dacă vă abateți atenția de la obiectiv, pentru că sunteți bombardat de obiecte strălucitoare peste tot și aţi vrea să le luaţi pe toate!

Inutil să spun că și eu am fost victima acestui sindrom și încă mai am mult de lucru pentru a scăpa de el.

M-am oprit prima dată când am auzit despre asta de la un coach de la cursul de professional organizer. A fost o revelație, mi-am dat seama că mă distrăgeam de fiecare de obiecte strălucitoare pe care le întâlneam în drum și  că nu-mi dădeam seama de nimic!

Vouă vi s-a întamplat sau se întamplă? Vă recunoașteți în acest sindrom? Spuneți-vă experiența, poate fi de ajutor pentru alte persoane!

5 moduri de a trece peste sindromul obiectelor stralucitoare
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide