
Nu se poate nega faptul că noua pandemie a afectat milioane de oameni din întreaga lume. Obligaţi fiind sa rămânem în izolare, ne-am schimbat aproape complet rutina noastra zilnică. Unii studiază on-line, alţii fac smartworking, mulţi se dedică hobby-urilor şi gătitului şi în fine, mulţi se plictisesc adesea într-un spaţiu redus. Şi plictiseala poate fi un lucru bun, este o invitație de a redescoperi ritmuri mai puțin frenetice, de a folosi timpul într-un mod mai complet și mai creativ. Însă carantina nu este egală pentru toată lumea, nu toţi dispun de case spaţioase cu gradină sau terase mari. Cei mai mulţi sunt nevoiţi să rămână închişi în apartamente mici cu spaţii reduse.
Dacă vă simţiţi înghesuiţi în aceste momente de izolare poate că ar fi momentul potrivit să faceţi loc, un prilej de a combate plictiseala şi de a face mai mult spaţiu în casă.
Curăţenia generală înainte de sărbătorile Pascale ştiu că a fost făcută, dar mai rămân cu siguranţă mici spaţii în casă care au nevoie de o revizuire.
Sertarele

Sertarele sunt locurile cele mai misterioase într-o casă unde se ascund o mulţime de secrete şi obiecte pe care le depozităm pentru că “nu se ştie niciodată când o să avem nevoie de ele”. Bine zis: niciodată. Cine nu are în bucătărie sertarul de jos în care se ascund tot felul de pungi, punguţe şi tot felul de sacoşele, diverse ambalaje şi o mulţime de inutilităţi. Sfatul meu: eliminaţi tot, aruncaţi-le pe toate la gunoi pentru că nu le veţi mai folosi vreodată. Dacă nu vreţi să cheltuiţi bani pe ambalaje de fiecare dată când mergeţi la cumpărături, păstraţi doar câteva plase care sunt în condiţii bune, de preferat cele de pânză sau hârtie.
În afară de “sertarele secrete” mai daţi un ochi şi la toate celelalte sertare din bucătărie. Eliminaţi tot ceea ce este stricat, vechi, inutilizabil sau în plus. Este inutil să ţinem în bucătărie trei polonice din moment ce folosim doar unul singur. Aruncaţi toate tacâmurile ruginite, îndoite sau care nu fac parte dintr-un set. Faceţi acelaşi lucru şi cu cuţitele care au lama proastă, mânerul stricat sau care nu taie bine nici măcar atunci când sunt ascuţite. Ocupă doar spaţiu şi crează un disconfort viziv de fiecare dată când deschideţi sertarele. În bucătărie sunt suficiente puţine ustensile dar care să fie de bună calitate şi să funcţioneze bine.
Cămara şi frigiderul



Ca să rămânem în ambientul bucătăriei, faceţi un control în cămară şi frigider. Organizarea şi asigurarea ordinii în cămară nu este întodeauna uşoară, având în vedere dimensiunile adesea mici ale apartamentelor. Indiferent de mărimea cămarii, important este să respectăm o anumită logică în depozitarea alimentelor, pentru a evita risipa și achiziționarea de produse inutile, mai ales atunci când mai avem încă multe de consumat.
Pentru a ne gestiona și organiza bine cămara, este important să facem o curățenie inițială bună pentru a înțelege ce alimente conservăm fără să le fi folosit vreodată și care au expirat sau deteriorat. De fapt, se întâmplă adesea ca, fiind încântaţi de oferte, să cumpărăm mai multe alimente decât reușim să consumăm. Chiar şi în acestă perioadă, luaţi de panică, majoritatea au făcut provizii foarte mari de produse alimentare.
Înainte de a pune în ordine, nu uitați să verificați toate termenele de scadenţă pentru a nu stoca alimentele care au expirat deja. De asemenea, puteți ordona produsele pe categorii, pentru a le găsi mai uşor atunci când trebuie să gătiți. Puneți în faţă ceea ce utilizați cel mai des și lăsați-le în spate pe cele pe care le utilizați mai puțin.
Acelaşi lucru faceţi şi în frigider, după o bună curăţenie, desigur.
Sub chiuvete
Nu ştiu cum se acumulează dezordinea în această ascunzătoare, dar se întâmplă. Sub chiuvetă este una unde dintre acele zone unde se depozitează o mulţime de produse: detergenţi pentru vase, diverse produse pentru curăţenie, degresant, anticalcar, bureţi, cârpe, perii, mănuşi, pâlnii şi multe altele. Printre toate acestea, în dulapul de sub chiuvetă în bucătărie se ţine şi coşul de gunoi, unii mai depozitează şi sticle goale, pungi şi multe altele. Ca să nu mai spun că încă mai sunt persoane care ţin tot sub chiuvetă şi anumite alimente precum cartofii sau ceapa. Este inadmisibil, nu se pot ţine în acelaşi loc alimentele împreună cu gunoiul şi produsele de curăţăt. Vă puteţi imagina câtă mizerie şi dezordine se adună într-un astfel de loc.
Goliți mobilierele de sub chiuvetă atât în bucătărie cât şi în baie. Spălați şi dezinfectaţi spațiul și puneți înapoi doar lucrurile pe care le utilizați de fapt. Eliminați restul în mod responsabil. Pentru o bună curăţenie în bucătărie este suficient un detergent pentru vase universal, oţet alb şi bicarbonat. Acestea ar trebui să fie unicele produse de curăţenie pe care ar trebui să le ţinem sub chiuvetă. Celelalte produse de curăţenie, pe care le folosim ocazional doar pentru o curăţenie generală, trebuie să le depozităm într-un alt loc, cum ar fi în boxă sau într-un dulăpior special în care ţinem doar produse şi ustensile dedicate curăţeniei.
Cosmeticele



Ştiaţi că modul în care utilizaţi cosmeticele depinde de cum le organizaţi? Cu cât sunt mai bine organizate, la vedere şi accesibile cu atât sunt mai bine utilizate.
Să nu spuneţi că nu aveţi cosmetice pe care ar trebui să le aruncaţi.
Fiecare, în propriul sertar sau dulapior dedicat machiajului și rutinei de înfrumusețare, are cel puțin o cremă sau un produs makeup expirat din care încearcă să scoată ultima picătură. Iată, a venit timpul să facem ordine printre ele şi să aruncăm tot ce este vechi şi expirat.
În primul rând, produsele cosmetice ar trebui ţinute toate într-un singur loc, de preferat în baie.
Dacă vrem să avem un dulăpior de cosmetice bine organizat şi ordonat trebuie să urmăm câteva reguli simple:
- împărţim produsele pe categorii: pentru îngrijirea feţei, produse pentru machiaj, produse pentru îngriirea corpului, produse pentru păr, etc.
- organizăm cosmeticele în containere de diferite dimensiuni care să ocupe cât mai eficient şi util spaţiul din dulăpioare sau sertare. Putem opta, de asemenea, pentru borcane și divizoare, sau pentru suporturi de tacâmuri. Aceste mici containere sunt perfecte pentru colectarea tuturor acelor obiecte pe care altfel le-am găsi mereu împrăştiate.
- eliminăm fără milă toate produsele expirate, seci sau pe care nu le folosim pur şi simplu (aveţi aici un grafic care vă poate ajuta).
- curăţăm şi spălăm toate pensulele şi bureţeii de machiaj. În mod normal, pentru cei care folosesc des produsele de makeup, este consiliat să spele săptămânal toate instrumentele. Evităm în felul acesta acumularea de bacterii care ne pot infecta tenul.
- facem ordine printre eşantioanele de creme, fond de ten şi parfumuri. Este inutil să le acumulăm, ori le utilizăm imediat, ori le păstrăm într-un beauty case pe care îl luăm cu noi în călătorii.
Nu uitaţi, regula less is more se aplică şi în cazul cosmeticelor. Cumpăraţi mai puţine produse de înfrumuseţare dar care să fie de bună calitate. Scopul acestora este de vă îngriji bine şi de a vă pune în valoare frumuseţea naturală.
Hainele pentru ocazii speciale
Cu cât petrecem mai mult timp în casă îmbrăcate în leggins şi tricouri sau haine sportive, cu atât mai ridicol poate părea că mai avem în şifoniere haine elegante pentru ocazii speciale. Mă refer la rochia cu paiete, aia de naşă sau de domnişoară de onoare pe care o ţineţi în şifonier mai bine de zece ani şi pe care aţi promis că o să o îmbrăcaţi de mai multe ori şi nu aţi făcut-o niciodată. Poate că a venit momentul să o eliminaţi. Acelaşi lucru este valabil pentru toate lucrurile din şifonier care stau de ceva timp acolo fără a fi îmbrăcate şi pe care nu le veţi îmbrăca probabil niciodată, eliminaţi-le fără milă, faceţi spaţiu, aerisiţi.
Avem casele mici, cu spaţii reduse şi le ocupăm cu şifoniere enorme, pline de lucruri inutile.
Sunt 5 mici proiecte de decluttering suficiente cât să ne ţină ocupaţi o săptămână întreagă şi în acelaşi timp, un mod util şi eficient de a combate plictiseala.