
Lumini, cadouri, brazi, colinde şi cozonaci… Crăciunul intră în fiecare an în casele noastre, bulversând multe dintre obiceiurile cotidiene. Astfel, în fiecare an, puțini sunt cei care reușesc cu adevărat să scape de goana după cadouri, achiziționarea bradului, pregătirile pentru cine, prânzuri și primirea colindătorilor. Mulți se lasă cuceriţi de un fel de consum compulsiv de ultimă oră care are consecințe negative asupra economiei familiei, asupra rezervelor noastre de energie și, de asemenea, asupra mediului.
În acest articol vom trece prin toate, de la cadouri la ambalajul lor, de la selecția brazilor până la alimente. Pe scurt, vom face un itinerar complet spre un Crăciun sustenabil, cu un singur laitmotiv: utilizaţi ce aveţi şi cumpăraţi conştient!
1) BRADUL DE CRĂCIUN

Deseori ne întrebăm care este cea mai bună alegere între un brad natural şi un brad artificial. Răspunsul este: depinde!
Ca și în cazul tuturor alegerilor sustenabile, și în acest caz cea mai bună opțiune trebuie făcută în baza obiceiurilor noastre și de ceea ce dispunem în ambientul nostru.
Un brad NATURAL poate fi o alegere durabilă dacă este achiziționat de la un cultivator de brazi, care la sfârșitul sărbătorilor de Crăciun va lua bradul înapoi și îl va planta din nou. Dacă locuiți într-o zonă în care cresc adesea brazi şi aveți suficient spațiu pentru a-l putea transplanta și a-l face să trăiască în continuare, poate fi o alegere bună un brad natural plantat în prealabil într-un ghiveci mai mare. În lipsa acestor cerințe, alegerea unui brad natural NU este o alegere sustenabilă şi ecologică (după o săptămână acele sunt pe jos şi mai poate fi refolosit doar ca lemn de ars).
Bradul ARTIFICIAL este o alegere durabilă atunci când este folosit ani de zile fără să fie nevoie să-l înlocuim în fiecare an (bradul meu de acasă este artificial şi îl am de 12 ani şi este încă în condiţii foarte bune). La sfârşitul ciclului său de „viaţă”, poate fi reciclat. O idee de reciclare este folosirea crenguţelor pentru a crea decorațiuni de bricolaj, atât pentru casă, cât și pentru pachete cadou.
Alternativ, folosiţi-vă creativitatea şi faceţi un brad din materiale alternative reciclate: dopuri de plută, conuri de brazi, crengi de copaci căzute pe jos, etc.
2) ORNAMENTELE



Decorațiunile sau ornamentele de Crăciun contribue mult la atmosfera magică a casei, dar nu trebuie să ne lăsăm duși de val cumpărând în fiecare an decorațiuni noi. Dacă sunt bine depozitate, ornamentele pot fi refolosite de-a lungul anilor. Mai mult, puneţi-vă la încercare imaginația şi realizaţi decorațiuni făcute manual, o modalitate plăcută de a împărtăși momente cu familia voastră. Încurajaţi copiii să participe și lăsaţi-i să facă ornamente decorative cu propriile mânuţe, veţi rămâne surprinşi de câtă inventivitate sunt capabili. În felul acesta menţineţi ridicat spiritului Crăciunului de a împărți timp de calitate cu cei dragi și veţi avea și obiecte decorative care vor spune o poveste.
În ceea ce privește luminile, folosirea celor cu consum redus ne va permite să economisim la factură și să contribuim la un impact mai mic asupra mediului sau, în cel mai bun caz, alegeţi lumina lumânărilor. Crăciunul este sărbătoarea pentru care lumina este esențială, iar cea a lumânărilor este cu adevărat specială ce nu poate lipsi pentru a face atmosfera caldă, intimă și senină.
3) CADOURILE



Problema cadourilor este puțin mai complexă. Ca și în cazul bradului, trebuie să evaluăm ce este mai sustenabil și care este adevărata valoare pe care o poate avea pentru cei care îl primesc.
De exemplu, dacă persoana iubită chiar are nevoie de ceva anume, Crăciunul poate fi o oportunitate de a-i oferi acel ceva, combinând utilul cu bucuria de a o face fericită cu ceva de care are cu adevărat nevoie, chiar dacă acel ceva nu este tocmai un obiect eco-sustenabil.
Este esenţial să ne punem întrebarea: Cui vreau să fac acest cadou?
Fiecare persoană are propriile gusturi și preferințe, oferirea de produse eco-sustenabile, care nu sunt în concordanță cu gusturile destinatarului, vor fi o alegere nesustenabilă, deoarece probabil ceea ce veţi oferi va ajunge în fundul dulapului sau, în cel mai rău caz, în coșul de gunoi.
Dacă aţi reușit să fiţi atenţi la tot ce înseamnă sustenabilitatea, nu veţi avea probleme în a vă dedica alegerii corecte a cadoului, dimpotrivă, veţi putea aborda tema cu mai multă seninătate. Oricare ar fi cadoul și pentru cine ar fi acesta (chiar dacă adulții știu că Moș Crăciun nu există), amintiți-vă că este esențial să vă cheltuiți bine banii, așa că alegeți-vă cadourile cu grijă. Încercați să vă îndreptați alegerea către produse care au cerințe precise de calitate și cumpărați jucării și, în general, obiecte care nu sunt dăunătoare și a căror producție s-a desfășurat respectând drepturile și munca fiecăruia.
4) ÎMPACHETAREA CADOURILOR



Odată ce aţi ales cadoul perfect, urmează să alegeţi ambalajul. Iar când vorbim de ambalaj, imaginaţia persoanelor, de cele mai multe ori, depăşeşte orice limită. Ştiu că imaginea este foarte importantă dar, în multe cazuri, ambalajele sunt mult mai pompoase şi mai costisitoare decât conţinutul în sine.
Știați că cea mai mare parte a hârtiei de împachetat nu este reciclabilă?
Pentru a evita acest lucru, puteţi alege să împachetaţi cadourile în hârtie tradiţională maro reciclabilă sau, mai nou şi de ultimă modă, în hârtie de ziare sau reviste. De asemenea, în unele cazuri, cadourile se pot pune într-un săculeţ sau o sacoşică de țesătură frumoasă şi legate cu o panglică elegantă. Ambalajul va fi total eco-sustenabil, deoarece sacoşica și panglica pot fi folosite din nou în diverse scopuri.
Pachetele pot fi decorate cu sfoară sau panglică (fără a adăuga scotch) și împodobite cu crenguțe, fructe uscate, batoane de scorțișoară, anason stelat, crenguțe de rozmarin și eucalipt care vor parfuma în mod plăcut ambalajele și felicitările.
Şi apropo de felicitări, alegeţi să faceţi ceva simplu şi personalizat.
Felicitarile de Crăciun cumpărate din magazin sunt amuzante, elegante și reprezintă soluția perfectă pentru a scăpa uşor şi rapid de o sarcină.
Cu toate acestea, nu sunt altceva decât un consum inutil de resurse naturale pentru un articol care, cel mai probabil, va fi aruncat la gunoi la sfârșitul zilei.
Încercați să faceți felicitări personale pentru cei dragi. Bineînțeles că nu vor fi profesionale, însă un gând scris de mână care vine din inimă va face cu siguranță pe plac persoanei iubite şi nu numai.
5) MÂNCAREA DE CRĂCIUN



Atunci când vine vorba de mâncărurile de Crăciun, o ştim cu toţii, pe noi românii nu ne întrece nimeni. În perioada sărbătorilor de iarnă, se obișnuiește să se petreacă mult timp în bucătărie, pregătind nenumărate preparate pentru familie şi prieteni. Dar și în acest caz trebuie să fiţi atenţi la alimentele pe care le folosiţi.
În afară de clasicii cozonaci româneşti, mai nou, se prepară tot felul de prăjituri specifice sărbătorilor de iarnă, făcute cu mult zahăr şi folosind coloranţi artificiali pentru a colora glazura cu roşu şi verde. Deci, folosiţi coloranţii alimentari naturali dacă este posibil.
Atenţie şi la risipa alimentară, perioada Craciunului este cu siguranţă perioada în care se irosesc cele mai multe alimente, pentru că avem tendinţa să cumpărăm mult şi apoi să nu le consumăm. Planificarea atentă a alimentelor, cumpărarea cantităților potrivite, fără exagerare, va fi cea mai bună soluție pentru a evita risipa. De asemenea, țineţi cont de regula achizițiilor de alimente în vrac, cu cât veţi cumpăra mai mult în vrac, cu atât veţi contribui mai puțin la generarea de deșeuri.
Reutilizați resturile. Există multe rețete anti-risipă pe web pentru a recicla resturile de mâncare, cum ar fi: omlete, chiftele, quiche-uri și așa mai departe. Așa că, dacă aveţi frigiderul încă plin chiar şi după ce s-au terminat sărbătorile, înarmaţi-vă cu multă bunăvoinţă şi creaţi noi feluri prin reutilizarea mâncărurilor încă comestibile.
De asemenea, acordaţi atenţia necesară meselor de Crăciun. Alegeţi feţele de masă elegante din material textil natural precum in sau bumbac şi folosiţi şerveţele din pânză asortate la faţa de masă. Un mare NU farfuriilor, paharelor şi tacâmurilor de unică folosinţă (sunt total nesustenabile dar şi lipsite de eleganţă).
Și, în fine, bucuraţi-vă de sărbători în compania celor pe care îi iubiţi cel mai mult. Şi nu vă mai gândiţi la rezultatul final, ci distraţi-vă pregătind totul cu drag şi în armonie. La urma urmei, gândul este cel care contează!