
Este posibil să deţinem puțin pentru a avea mai mult? De fapt, verbul „a poseda” se referă la obiecte de uz comun cum ar fi: apartamentul, telefonul, mașina, cărțile, mobila, tablourile, tone de haine, ornamente și fotografii. Conceptul de „a avea” este mai greu de definit, cu toții avem timp la îndemână (nu îl „deținem”), avem o familie, hobby-uri, vise, dorinţe, un caracter și așa mai departe. La o examinare mai atentă, „a poseda” și „a avea” nu sunt sinonime. Conceptul de minimalism se bazează pe această reflecție simplă și edificatoare: disciplina care învață cum să eliminăm superfluul și să ne dedicăm energiile esențialului cotidian, a ceea ce are valoare. Pentru că, după cum scria Antoine de Saint-Exupéry: „perfecțiunea se atinge nu atunci când nu mai este nimic de adăugat, ci când nu mai este nimic de eliminat”.
„Esenţialul este în permanenţă ameninţat de insignifiant”.
René Char
Minimalismul a influențat orice activitate umană: design, literatură, artă, cinema, muzică și viața de zi cu zi. În orice caz, în acest articol vreau să mă concentrez exclusiv pe minimalismul practic, cel care vă poate îmbunătăţi viaţa zi de zi. Conceptul de reținut este foarte simplu: dedicați-vă energia la ceea ce contează cu adevărat, petrecând timpul pe care îl aveți în activitățile care vă fac viața cu sens. Acest lucru vă va permite să „respirați din nou”, sau să trăiți într-un mod mai ușor și mai spontan. Dacă sunteți în căutarea unor idei pentru a face primii pași în lumea minimalismului, în acest sens, vă propun să urmăriți documentarul de pe Netflix „Minimalism: a documentary about the important things”.
Minimalismul nu este doar o tendință sau o modă trecătoare, minimalismul este o nevoie umană. Într-o lume tot mai agitată, stresantă și care dă mai multă valoare a ceea ce aveţi decât a ceea ce sunteţi, practicile simple ale vieții de zi cu zi vă pot face să stăpâniţi timpul pe care îl aveţi.
„Majoritatea a ceea ce spunem și facem nu este esențial. Dacă le putem elimina, vom avea mai mult timp și mai multă liniște sufletească.
Întrebați-vă oricând: este necesar?”
Marcus Aurelius
Şi tot mai mulți oameni sunt interesați să aibă un stil de viață minimalist. Cum să nu le dăm dreptate?
Beneficiile de a trăi cu un stil de viață minimalist sunt multe:
– trăiţi o viață mai conștientă
– reduceţi stresul
– sunteţi mai concentraţi pe obiectivele voastre
– economisiți mai mult
– aveţi mai mult timp liber
– aveţi mai puține lucruri inutile rătăcite prin casă
Dar, deși aceste beneficii sunt clare pentru toată lumea, există adevăruri mai profunde despre minimalism pe care le descoperţi abia după ce veţi începe propria călătorie către minimalism.
Iată deci câteva argumente despre stilul de viață minimalist pe care le descoperiţi doar după ce aţi devenit minimalist:
1) a dori mai puţin este mai important decât a avea mai puţin
Mulți oameni se apropie de minimalism pentru că se simt sufocați de toate obiectele pe care le-au acumulat de-a lungul anilor și astfel încep să facă decluttering.
Adevărul este că atunci când scăpaţi de toate lucrurile inutile pe care le aveţi prin casă vă dă o senzaţie extraordinar de faină, pentru că vă veţi simţi imediat mai ușori, liberi și stăpâni pe propria viață.
De-a lungul timpului însă, am descoperit că a dori mai puține lucruri este chiar mai bine decât a avea mai puține. Cu ajutorul minimalismului se schimbă total perspectiva.
Dorinţa arzătoare de a fi înconjurat mereu cu lucruri noi dispare. Chiar dacă societatea ne împinge spre consumism compulsiv, nu mai suntem interesaţi să cumpărăm lucruri, pentru că pur și simplu ştim că fericirea nu se găsește în obiecte.
Când ne îndepărtăm de dorința de a deține lucruri fizice, devenim cu adevărat liberi să facem ceea ce este cu adevărat important pentru noi.
2) minimalismul este o călătorie interioară
Când devenim o persoană minimalistă, începem să ne întrebăm tot mai des despre dorințele noastre cele mai profunde.
Ca de exemplu, atunci când vrem să facem ordine şi ne confruntăm cu toate lucrurile pe care le-am acumulat de-a lungul anilor și începem să alegem ce să păstrăm și nu ce să aruncăm.
Dar, lucrul cel mai interesant este că, pe măsură ce facem alegerile, încep să ne treacă prin minte o mulțime de întrebări despre viața noastră:
„De ce am cumpărat toate aceste lucruri pe care nu le-am îmbrăcat niciodată?”
„De ce îmi petrec toată seara căutând pe magazine on-line, dacă în realitate am deja tot ce-mi trebuie?”
„De ce vreau să cumpăr noul smartphone care tocmai a apărut, când de fapt cel pe care îl am este încă perfect funcţional?”
„De ce mai ţin în dulap toate aceste cosmetice dacă sunt expirate?”
Acestea sunt întrebări dificile și ne ajută să ne împăcăm cu noi înşine, cu alegerile și cu obiectivele noastre de viață.

Immagine di Freepik
Mărturisesc că atunci când am început să fac deluttering, nu credeam că îmi voi pune întrebări esenţiale legate de viaţă.
Dar numai dacă ne punem aceste întrebări și începem să cautăm răspunsurile, începem cu adevărat să trăim mai conștient.
3) la minimalism nu este atât de important să eliminăm, cât să adăugăm
Scopul minimalismului nu este de a elimina lucruri de dragul eliminării, nu este o competiție pentru a vedea cine trăiește cu mai puține articole.
Sensul minimalismului nu este să trăim într-o casă goală și rece şi să ne îmbrăcăm în gri, alb şi negru. Scopul este acela de a elimina lucrurile care nu dau valoare vieţii şi de a oferi mai mult spațiu lucrurilor care sunt cu adevărat importante pentru noi.
De fapt, minimalismul nu înseamnă doar mai puține articole, mai puține achiziții inutile, mai puține angajamente, mai puțină culoare; minimalismul înseamnă mai presus de toate mai multă libertate, mai mult timp pentru tine, mai multe aventuri, mai multă fericire.
Minimalismul înseamnă, de asemenea, creștere personală și găsirea scopului real al vieţii.
4) stilul de viață minimalist este diferit de la o persoană la alta
Așa cum fiecare persoană este unică, la fel și fiecare stil de viață minimalist este unic.
Nu există reguli fixe, deoarece minimalismul este ca o haină croită pe măsura corpului, a pasiunilor, a dorințelor și a viselor fiecăruia.
Unii prezintă minimalismul ca pe un stil de viaţă auster. Pentru aceştia, a fi un „adevărat minimalist” înseamnă să vă limitaţi la a avea maxim 2 tricouri şi o pereche de pantaloni, să vă produceţi propriul săpun și să cultivaţi salată verde şi spanac pe balcon (chiar dacă locuiți în centrul Bucureştiului).
Adevărul este că aceste reguli fixe nu au niciun sens, pentru că nu țin cont de unicitatea fiecăruia dintre noi.
Cu minimalism, fiecare decide ce este inutil și ce este important.



5) timpul devine mult mai important
Mulți oameni cred că cel mai important lucru în minimalism este să scapi de toate lucrurile inutile și să eliberezi cât mai mult spațiu posibil.
Dar după ce deveniţi minimalişti, veţi descoperi că cel mai important lucru pe care îl puteți face nu este să vă eliberaţi spațiul, ci să vă eliberaţi timpul.
Pentru că timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o avem.
Așa veţi începe să spuneţi nu tuturor acelor lucruri pe care nu vreţi să le faceţi sau, pur şi simplu, nu sunt suficient de importante.
Veţi învăţa să spuneţi nu colegilor antipatici (pe care îi mulţumeaţi de fiecare dată doar din pură educaţie şi pentru o viață liniștită), sau tuturor angajamentelor care vă ocupă timpul dar care nu vă aduc niciun interes sau satisfacţie.
Prin minimalism persoanele încep să prețuiască timpul în mod diferit și să facă doar lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru ei.
Vin de la sine întrebările: „Tot ceea ce fac o fac cu bucurie, sunt fericit/ă?” sau „Toate acestea sunt necesare pentru viaţa mea?”.
Și dacă nu vă aduc fericire și nu sunt necesare, începeţi să le eliminaţi.
Ca rezultat, veţi realiza că aveţi mai mult timp pentru lucrurile care contează cu adevărat în viața voastră.
Aşadar, acestea sunt adevărurile pe care le veţi descoperi în procesul de trecere la un stil de viaţă minimalist.