
Sustenabilitatea este una dintre marile probleme ale vremurilor noastre şi suntem pe bună dreptate acuzați de noile generaţii pentru că le-am lăsat o lume plină de deşeuri.
În general, atunci când vorbim de sustenabilitate ne referim la mediu, dar cred că este esenţial să dedicăm mai multă atenţie şi grijă la micro activităţile noastre cotidiene. Este o sarcină pe care o putem aborda schimbându-ne obiceiurile zilnice. Mă refer la cantitatea tot mai mare de gunoi și deșeuri pe care o generăm zilnic.
Principiul 3R ne vine în ajutor: reduceți, reutilizați, reciclați. Ce este mai exact și cum îl putem aplica? O să vă spun despre asta în acest articol.
REDUCEŢI
A reduce înseamnă reducerea consumului de lucruri inutile. O mare problemă, mai ales în țările dezvoltate, sunt cumpărăturile impulsive și colectarea lucrurilor inutile. În felul acesta nu se irosesc doar alimentele, ci se generează și cantități mari de deșeuri, precum plasticul. Reducerea deșeurilor este asociată și cu alegerea conștientă a produselor pe care le cumpărăm. În loc să alegem produse care sunt procesate și ambalate în cantități mari de plastic, le putem alege pe cele create cu grijă pentru mediul natural și care au un ambalaj ușor de reciclat. Un exemplu de comportament conștient al consumatorului ar fi planificarea meselor pe o perioadă mai lungă de timp și pregătirea unei liste de cumpărături înainte de a merge la magazin. Acest lucru limitează achiziționarea de lucruri inutile, economisind astfel bani și reducând risipa. În plus, va deveni un obicei bun să folosiţi pungile de cumpărături reutilizabile (din material textil).

Celălalt lucru la care mă gândesc, în virtutea profesiei mele, este că reducerea înseamnă scăderea numărului de obiecte pe care de multe ori le cumpărăm fără un motiv anume. Ne aflăm într-o perioadă istorică foarte norocoasă din punct de vedere al abondanţei de mărfuri pe care le găsim pe rafturi şi este ușor pentru toată lumea să cumpere totul fără dificultate, practic la orice oră din zi sau din noapte.
Cu toții avem atât de multe haine încât, chiar dacă ne oprim din cumpărături timp de 2-3 ani, nimeni nu riscă să se plimbe dezbrăcat pe stradă. Cu toate acestea, reușim întotdeauna să găsim un motiv pentru a cumpăra o nouă pereche de blugi, o nouă pereche de pantofi, un nou obiect și așa mai departe.
Este evident că nu trebuie să ne oprim complet din a cumpăra, ci să învățăm să cumpărăm în mod conştient. Și înainte de a scoate portofelul sau cardul de credit, nu uitați să vă întrebați dacă aveți într-adevăr nevoie de articolul pe care vreţi să-l cumpărați sau este o altă achiziție făcută de plictiseală sau este menită să umple un gol pe care îl aveți.
Pentru mine, a reduce înseamnă a diminua cantitatea de obiecte din casele noastre: să eliminăm ceea ce creează confuzie și să păstrăm doar obiectele pe care le iubim cu adevărat, care au o utilitate specifică și care contribuie la a ne face viața mult mai bună.
Dacă facem spaţiu în casele noastre, vom avea o viaţă mai uşoară şi vom învăţa să preţuim şi să iubim tot ceea ce avem. Pentru mine asta înseamnă sustenabilitate.
Iată mici sfaturi în plus pentru a reduce:
– Cumpărați produse de bună calitate, de lungă durată, astfel încât să nu fie nevoie să le aruncați sau să le înlocuiți cu altele noi.
– Reduceți consumul de energie stingând luminile atunci când nu sunteți acasă, deconectați dispozitivele electronice când nu sunt în uz și daţi drumul la mașinile de spălat doar cu încărcătura maximă.
– Folosiți doar lucrurile de care aveți nevoie, de la mâncare până la hârtie igienică.
REUTILIZAŢI



Imagine de Shirley Hirst de la Pixabay
O altă parte a principiului 3R este reutilizarea. Nu toate lucrurile folosite pot fi aruncate. Găsirea unei noi utilizări va reduce semnificativ deșeurile.
O cutie de înghețată poate fi utilă pentru sortarea lucrurilor în dulapuri, un borcan de sticlă va fi bun pentru păstrarea conservelor făcute în casă, iar o sticlă de plastic poate fi folosită ca o pâlnie pentru a umple lichidul de răcire din mașină, de exemplu. De asemenea, consider ca fiind „reutilizare”, vânzarea de haine pe care nu le mai purtăm sau de mobilier de care vrem să ne debarasăm în timpul unei restructurări.
Mai mult decât credem, casele noastre sunt pline de obiecte pe care nu le mai folosim chiar dacă sunt perfect funcționale, sau haine cu eticheta atașată, abandonate în fundul dulapului.
Puțin mai sus am vorbit despre eliminare (decluttering), practică necesară pentru a ajunge la esență și a deţine doar de ceea ce este util și necesar. Pentru mine, a elimina nu înseamnă să arunc obiecte funcționale sau haine pe care nu vreau să le păstrez fără respect. Prefer să le ofer o a doua viață punându-le din nou pe piață, la dispoziție celor care ar putea beneficia de ele.
În ultimul timp s-au înmulțit site-urile care vă permit să revindeți articolele uzate și chiar și cei mai reticenți au înțeles utilitatea și eficienţa acestor platforme. De exemplu, pe ebay se pot vinde practic orice tip de obiecte, chiar și cele care nu funcționează, dar care mai sunt utile măcar pentru piesele de schimb. Ca să nu mai vorbim de platformele dedicate vânzării de haine second hand precum vinted. Aceasta este și sustenabilitate.
Revânzarea obiectelor are un dublu avantaj cu privire la:
1. spaţiu: vă eliberaţi de ceea ce nu mai folosiţi
2. finanţe: câștigați bani din vânzări
De asemenea, putem dona aceste lucruri celor care au nevoie. În acest mod le dăm o a doua viaţă şi în acelasi timp le oferim ajutor acolo unde este nevoie.
Aşadar, iată câteva sfaturi în plus despre cum să reutilizaţi:
– Nu folosiți pungi de plastic de unică folosință, ci alegeți cele din material textil.
– Folosiți recipientele reutilizabile pentru a depozita alimente.
– Alegeţi să cumpăraţi haine de calitate concepute să reziste mai mult sau să adăugaţi o notă vintage garderobei voastre prin recuperarea articolelor vestimentare second-hand.
– Reduceți deșeurile de la depozitul de deșeuri prin plasarea resturilor de alimente și a altor materiale biodegradabile într-un compost pentru a face îngrășământ pentru plante.
RECICLAŢI



Ultimul element al principiului 3R este reciclarea. Reciclarea ajută la recuperarea materialelor valoroase din obiectele pe care în mod normal le considerăm gunoi. De asemenea, se reduce cantitatea de deșeuri depozitate în gropile de gunoi. Procesul de reciclare ne permite să recuperăm materii prime care pot fi refolosite în procesele de producție, reducând astfel utilizarea de noi resurse.
Există speranța că toată lumea aruncă gunoaiele pe categorii pentru a putea fi reciclate și că obiectele deteriorate și hainele uzate pe care nu le mai purtăm au o nouă utilitate.
Îmi place să cred că este de la sine înțeles că obiectele sparte sau care nu mai sunt utile nu sunt abandonate în mijlocul drumului sau pe trotuare. Totuși, având în vedere că de multe ori mi s-a întâmplat să văd obiecte abandonate pe străzi şi în parcuri, prefer să fiu banală și să precizez că obiectele trebuiec întotdeauna aruncate corect în locurile special amenajate pentru acest scop (platforme ecologice).
De asemenea, există foarte multe persoane care se pricep la bricolaj și reușesc să transforme mobilierul vechi și ponosit în obiecte de mobilier super frumos. Alții reușesc să reutilizeze blugi vechi în zeci de moduri diferite pentru a face genți, perne, tot felul de obiecte decorative şi multe altele. Asta înseamnă sustenabilitate.
Alte sfaturi pentru o bună reciclare:
– Cumpărați produse ușor de reciclat, inclusiv ambalaje.
– Aflați cum funcționează colectarea separată în oraşul dvs. și ce poate fi reciclat.
– Contactați centrele de reciclare care acceptă materiale care nu pot fi aruncate la coșul de gunoi.
– Oferiţi obiectelor o nouă viață și reutilizați-le în activități de artizanat și bricolaj.
Acum că înțelegeți mai bine principiul celor 3R, începeți să reduceți, să reciclați și să reutilizați și mai mult.
Principiul 3R este foarte simplu de implementat în viața de zi cu zi, chiar dacă la început necesită timp și efort. Cu toate acestea, merită să vă acordați timp, deoarece astfel putem proteja mediul și putem economisi bani.
Reducerea deșeurilor și reciclarea este primul pas pentru a face planeta un loc mai primitor pentru a trăi şi este de datoria noastră să aruncăm ceea ce nu ne mai trebuie într-un mod inteligent și ecologic.