
Se întâmplă tuturor să avem printre cunoştinţe, colegi de muncă, rude sau parteneri, persoane dificile capabile să trezească în noi o stare emoțională „negativă”, datorită intruzivității lor excesive. Uneori sunt oameni foarte egocentrici care, fără nici o formă de respect și nici o manifestare de recunoștință, sunt întotdeauna gata să pretindă, să ceară sau să critice într-un mod distructiv.
Riscul în relațiile de acest tip este acela de a ne lăsa literalmente „invadaţi” de celălalt, fără a fi capabili să spunem când este momentul să se oprească. Prin urmare, menținerea granițelor cu aceste categorii de persoane poate fi complicată. Este important să subliniem că uneori cei care folosesc această modalitate relațională o fac adesea inconștient, deoarece este singura strategie relațională pe care o cunosc. Indiferent dacă această atitudine este intenționată sau nu, rezultatul este totuși același: acești oameni merg întotdeauna dincolo de limite.
Cum să recunoaștem persoanele dificile
Cu greu cineva care ne contrazice sau vrea să sublinieze lucruri despre noi care ar putea să nu ne placă va complota împotriva noastră. Cei care au curajul să susțină și să împărtășească punctul nostru de vedere, poate făcând critici constructive, este de obicei o persoană sinceră și loială, care poate nu gândește ca noi, dar care merită respect pentru onestitatea sa intelectuală.
Oamenii cu adevărat pozitivi, nu cei care doar ne fac să credem că sunt aşa, nu se vor comporta în mod egoist şi răutăcios sau folosind metode neortodoxe pentru a obţine ceea ce îşi doresc.
De obicei, persoanele dificile caută să lovească în punctele slabe cu intenția expresă de a răni. După care, tot ele se prezintă ca fiind supărate, triste şi o fac pe victimile. De asemenea, au tendinţa de a răspândi răutate gratuită şi tind să vorbească adesea în spatele altora folosind informații personale pe care le-aţi încredințat.
Dacă am avea o formulă pentru a neutraliza oamenii dificili, aceasta ar fi: „fii întotdeauna tu însuți, până la capăt”. Cu toate acestea, este mai ușor de spus decât de făcut: cum să nu fim infectați și influențați de răul gratuit care se revarsă asupra noastră în fiecare zi?
Arma secretă care ne poate conduce pe calea cea bună este dialogul: vorbiţi, explicati într-un mod calm și sincer. Dialogul este esenţial în orice relaţie. De asemenea, și mai presus de toate, trataţi conversațiile care vă sperie. Scoateți la lumină toate argumentele care vă apasă și indicați motivele pentru care vă simțiți răniți şi ofensaţi. Învingeţi persoanele dificile cu pozitivitatea dvs.
Dialogul sincer vă oferă o lumină, o siguranță, o forță care sunt irefutabile.

Cum să facem faţă persoanelor dificile – 12 adevăruri care vor aduce pace atunci când avem de-a face cu ei
Dacă vă simţiţi stors energetic după o interacţiune obişnuită cu o persoană dificilă, vă îndemn să implementați treptat și să practicați strategiile pe care le recomandă Angel şi Mark Chernoff: autori de best seller-uri şi creatorii Mark & Angel Hack Life, care a fost recunoscut de Forbes ca fiind “unul dintre cele mai populare bloguri de dezvoltare personală”
Deci, în timp ce faceți acest lucru, reamintiți-vă în mod proactiv să nu vă angajați în comportamentul negativ al acestei persoane, o să vă tragă în vârtejul său negativ din care cu greu o să mai ieşiţi de acolo.
1. Cel mai mare stres prin care treceţi când aveţi de-a face cu o persoană dificilă nu este alimentat de cuvintele sau acțiunile acelei persoane – este alimentat de faptul că mintea voastră dă importanță cuvintelor și acțiunilor sale.
2. Este în regulă să fiţi supăraţi. Nu este niciodată în regulă să fiţi răi. Furia, ura, resentimentele și gelozia nu schimbă inimile altora, ci doar pe a le voastre.
3. Iertați-i pe alții, nu pentru că merită iertare, ci pentru că voi meritați pacea. Eliberați-vă de povara de a fi o victimă eternă.
4. Rămâneți pozitiv atunci când negativitatea vă înconjoară. Zâmbiţi când alții refuză să o facă. Este o modalitate ușoară de a face diferența în lumea din jur.
5. Bârfa și drama nu ating urechea unui om înțelept. Fiţi întelepţi. Încercați să înțelegeți înainte de a judeca. Folosiți-vă judecata nu ca pe o armă pentru a-i umili pe ceilalți, ci ca pe un instrument pentru a face alegeri pozitive care vă ajută să vă construiți caracterul.
6. Fiţi întotdeauna un exemplu. Trataţi-i pe toți cu bunătate și respect, chiar și pe cei care sunt nepoliticoși față de voi, nu pentru că ei ar fi drăguți, ci pentru că voi sunteţi aşa. Și faceți tot posibilul să fiţi recunoscători chiar și pentru persoanele nepoliticoase și dificile – acestea sunt o bună promemorie despre cum să nu fiți.



7. Modul în care tratăm persoanele cu care nu suntem de acord este un raport despre ceea ce am învățat despre dragoste, compasiune și bunătate. Viața este prea scurtă pentru ceartă şi luptă. Numărați-vă binecuvântările, prețuiți-i pe oamenii care contează și treceți peste dramă cu capul sus.
8. Nu vă așteptați să vedeți schimbări pozitive în viața dvs. dacă vă înconjurați constant de oameni dificili. Marele pericol de a fi alături de oameni dificili prea des este că începeţi să deveniţi ca ei fără să știţi măcar. Deci, fiți conștienți de compania zilnică pe care o menţineți. (Doar pentru că sunteţi bun și respectuos față de cineva nu înseamnă că trebuie să petreceţi mai mult timp cu ei.)
9. Amintiți-vă că ceea ce spun și fac alții și opiniile pe care le au se bazează aproape în întregime pe propria lor auto-reflecție. Nu luaţi lucrurile personal. În loc să vă enervaţi pe cuvintele altora, alegeţi să fiţi conștient și alegeţi să deveniţi mai puternic datorită lor.
10. Lasaţi părerile altora să vă informeze, nu-i lăsaţi să vă limiteze. Nu lăsați ignoranța, ura, drama sau negativitatea nimănui să vă împiedice să fiți cea mai bună persoană care puteți fi. Dacă trebuie să vă dovediţi în permanență valoarea altora, aţi pierdut-o deja. Respirați adânc și faceți ceea ce știți că este corect.
11. Dacă vreţi cu adevărat să fiţi fericit și liniștit, încetaţi să vă temeţi să fiţi voi înşivă și nu vă mai gândiţi la ce cred ceilalți despre voi în fiecare secundă. Nu e nimic egoist în a vă oferi suficient spațiu pentru îngrijirea de sine. Nu putem da ceea ce nu avem. Experimentați viața în propriile condiții și veți da viață altora.
12. Faceți din acesta un ritual zilnic să lucrați din greu în tăcere, să faceți ceea ce trebuie să faceți și să ignorați drama, descurajarea și negativitatea care vă înconjoară. Lăsați-vă propriul succes să fie zgomotul de fond.
Păstrați-vă calmul. Mențineți-vă pacea interioară.