
În ultimii 5 ani am făcut pași importanţi pentru a simplifica și a face viața mai ușoară și, în acest moment în care scriu, mi-am dat seama cât de departe am ajuns.
Chiar dacă mai sunt multe lucruri pe care trebuie şi vreau să le bifez, viața merge destul de lin şi fără prea multă rezistență.
Desigur, asta nu înseamnă că e totul perfect sau că este întotdeauna ușor, dar multe din lucrurile de zi cu zi au devenit cu siguranță mai ușoare decât înainte.
În unele situaţii a fost doar un pic de noroc, în altele un uşor avantaj sau o bună oportunitate. Dar, în cele mai multe cazuri, am planificat şi organizat totul în aşa fel încât să-mi simplific cât mai mult viaţa pentru a mă putea bucura cu adevărat de ea împreună cu familia mea.
Trecerea de la o viaţă haotică şi dezorganizată la una liniştită şi organizată am făcut-o urmând câţiva paşi simpli pe care doresc să vii împărtăşesc în acest articol şi care sper să vă inspire şi pe voi.
Sfaturi pentru a vă uşura viața
Pe măsură ce citiți această listă de sfaturi simple de viață, vă încurajez să vă gândiți în mod creativ cum să le aplicați în viața voastră.
Ceea ce funcționează pentru mine poate să nu fie potrivit pentru voi, dar cred că majoritatea principiilor pe care vreau să vi le prezint sunt sfaturi universale pentru a vă ușura viața.
1. Stabiliţi limite şi creaţi propriile reguli
Probabil că nu sunt prima persoană care vă spune că este important să vă stabiliţi limite. Cu toții trebuie să ne cunoaștem propriile limite și să cerem altora să le respecte, dar să nu uităm că este necesar să stabilim limite chiar şi cu noi înşine dacă vrem să ne facem viaţa mai uşoară.
Stabilirea limitelor personale implică scrierea propriilor reguli de viață. Puteți decide din timp ce să faceți sau să nu faceți. De exemplu, am decis cu mult timp în urmă că nu mai vreau să las toate treburile casnice pentru weekend (mai ales duminica). Acel timp este prea prețios, așa că este rezervat pentru a petrece cât mai mult timp cu familia mea, pentru a mă relaxa sau pentru a face alte activităţi lejere (cum ar fi scrisul şi cititul).
Aceste tipuri de reguli personale fac viața mai ușoară pentru că elimină indecizia care este cauza principală a stresului zilnic.
O altă regulă pe care am aplicat-o este aceea de a pune o limită pentru shopping: ori îmi limitez bugetul şi atunci cumpăr doar ceea ce este esenţial, ori îmi limitez numărul de articole pe care vreau să le cumpăr (de exemplu doar un tricou şi doar o preche de pantaloni).
Acestea sunt doar două exemple care funcționează bine pentru mine, dar trebuie să vă definiți propriile limite. Gândiți-vă la modul în care cheltuiți în prezent timpul, banii și energia – există limite pe care ați dori să le puneți?
Iată un mod simplu de a spune „nu” cu ușurință la lucrurile care deranjează. Nu sunt perfectă, dar cu cât mă străduiesc mai mult pentru a-mi dezvolta aceste abilități, cu atât viața mea devine mai simplă şi mai lejeră.
2. Apăsaţi mai des pe butonul „PAUZĂ”

Un mod rapid și ușor care mi-a făcut viața mult mai lejeră a fost să învăț să apăs mai des pe pauză. Acest lucru mă ajută să încetinesc și să iau decizii mai bune.
Apăs pe „pauză” înainte de a face o achiziție, înainte de a decide ce să mănânc și apăs pe „pauză” înainte de a spune „da” unei propuneri sau invitații.
Acele câteva secunde în plus sunt adesea tot ce am nevoie pentru a face alegeri intenționate şi în conformitate cu valorile și prioritățile mele, în loc de a lua decizii impulsive.
Am apăsat pe „pauză” şi atunci când trebuia să încetinesc într-o zi plină. Când am foarte multe de făcut şi sunt obosită, prefer să încetinesc puţin pentru a mă reîncărca cu energie. Acest lucru creează un sentiment de ușurință și chiar bucurie şi simt că am control pe ziua mea de lucru.
3. Identificaţi punctele slabe din viaţa voastră
Bine, acum hai să vorbim despre ceva ce ar trebui să facă toată lumea: un audit al zonei care provoacă cele mai mari neplăceri.
Primul pas este să acordați o atenție deosebită tuturor punctelor slabe din viața de zi cu zi. Unde este punctul cel mai dureros? Ce vă provoacă stres?
Ar putea fi orice, de la cele aparent nesemnificative (nu vă găsiţi niciodată cheile de la maşină sau telefonul vostru este în permanenţă descărcat) până la obstacole mai mari (nu reuşiţi să vă programaţi o vizită la medic pentru că nu găsiţi niciodată timp pentru aşa ceva).
Toate punctele sunt importante, specificaţi-le şi notaţi-le pe hârtie. Atunci când le vedem negru pe alb, este mult mai uşor să găsim soluţiile pentru a rezolva problemele.
Așadar, fiți creativi și căutați cel mai simplu mod posibil de a elimina punctul dureros. Stabiliţi un loc în care să vă ţineţi cheile şi cumpăraţi un încărcător mobil pe care să-l aveţi la îndemână. Organizaţi-vă mai bine timpul şi prioritizaţi lucrurile importante cum ar fi o programare la medic (mai multe aici despre cum să ne organizăm timpul).
4. Puneţi-vă întrebarea: „de ce fac ceea ce fac?”



Creaţi un obicei în a vă întreba în mod regulat: „De ce fac ceea ce fac?” Și dacă nu aveţi un răspuns bun la întrebare, atunci poate că ar trebui să reconsideraţi ceea ce faceţi!
Am învățat că sunt o multitudine de lucruri pe care le facem în fiecare zi, fie din obișnuință, fie pentru că asta credem că „ar trebui” să facem, dar care nu adaugă absolut nicio valoare vieților noastre.
A pune această întrebare simplă ne ajută să ne trezim cu privire la scopul acțiunilor noastre (sau lipsa acestora), care ne ajută să vedem clar ce trebuie să schimbăm pentru a ne uşura viaţa.
5. Creaţi un flux în programul dvs.
O altă modalitate care mi-a uşurat enorm viaţa este aceea că am căutat mereu oportunităţi pentru a crea un flux în programul meu.
Probabil că şi voi faceţi asta într-o oarecare măsură. De exemplu, atunci când duceam copilul meu la basket, în timpul în care trebuia să aştept să termine antrenamentul, programam să fac jogging sau făceam cumpărăturile de la supermarketul care era aproape de sală. Acest lucru mă ajuta să economisesc timp şi să nu mai alerg inutil prin tot orașul.
O altă modalitate este să încercaţi să faceţi mai multe lucruri pe care să le asociaţi, cum ar fi: puteţi să aplicaţi o mască pentru ten în timp ce călcaţi sau spălaţi vasele. (mai multe aici despre organizarea lucrurilor similare de făcut cu ajutorul strategiei de batching)
De asemenea, încercaţi să vă alineaţi nivelurile de energie cu lista de lucruri de făcut. Asta înseamnă că fac lucruri ușoare (cum ar fi să pliez rufele) la 21:00 în timp ce sunt pe canapea și mă uit la televizor și nu la 9:00 când sunt plină de energie și aș putea face ceva mai provocator. Acest truc simplu mă ajută să fac mai mult fără efort suplimentar.
6. Simplificați-vă finanțele



Iată câteva modalități de a vă simplifica finanțele:
Creați un buget de cheltuieli chiar dacă nu sunteţi un expert în finanţe, pentru că ştiu că cel mai bun buget este cel pe care îl puteţi respecta.
Fiţi realişti și creaţi un plan care să reflecte obiceiurile voastre reale de a cheltui (nu pe cele pe care vreţi să le aveţi). Apoi, de-a lungul timpului, puteți începe să faceți mici modificări pentru a vă îndeplini obiectivele financiare.
Există mai multe instrumente de bugetare despre care am scris aici şi aici, sau puteţi să vă ajutaţi de multitudinea de aplicaţii dacă sunteţi mai practici cu smartphone-ul.
Ajutaţi-vă de sistemele configurate pentru a vă plăti facturile prin online banking şi nu va fi nevoie să mai pierdeţi timpul cu deplasările la bancă.
În cele din urmă, să nu vă fie teamă să vă folosiţi banii pentru a vă face viața mai ușoară (angajaţi o persoană care să vă ajute la curăţenia în casă, investiţi într-un curs sau orice altceva aveţi nevoie).
7. Găsiţi un loc pentru toate şi puneţi toate lucrurile la locul lor
Nu voi obosi niciodată să scriu despre acest argument: dacă vreţi să vă uşuraţi viaţa este esenţial să vă organizaţi bine casa şi să aveţi un loc anume pentru tot ceea ce dețineţi. Vă economisește timp și, poate cel mai important, energie mentală.
Faceţi periodic un decluttering şi eliminaţi zorzoanele.
Când aveţi mai puține lucruri în casă, există mai puține de curățat și de îngrijit. Veţi câştiga timp, energie și chiar bani, resurse extrem de importante pentru majoritatea dintre noi.
Acest lucru, fără îndoială, face viața mai ușoară și este doar vârful aisbergului. Există o mulţime de moduri în care minimalismul vă poate schimba viața.
8. Simplificaţi prin repetiţie



Din anumite motive, cred că supraestimăm de câtă varietate avem nevoie în viață, în detrimentul nostru. Suntem în permanență în căutarea unor rețete noi, haine noi și multe altele, dar de ce să îngreunăm lucrurile atât de mult?
În loc să reinventaţi constant roata, de ce să nu vă ușuraţi viaţa căutând acele lucruri pe care le puteţi repeta în mod regulat:
– creaţi-vă dulapul capsulă şi îmbrăcați-vă cu aceleaşi ţinute pe care să le repetaţi
– organizaţi în mod regulat seri tematice pentru cină, cum ar fi „Pizza Friday”
– faceţi zilnic aceleaşi exerciţii fizice pe care le cunoaşteţi cel mai bine şi nu forţaţi nota
Acestea sunt doar câteva idei, dar încercaţi să vedeţi totul dintr-o altă perspectivă şi nu mai faceți lucruri inutile pentru dvs., soluțiile noi la problemele vechi nu sunt întotdeauna necesare.
9. Setaţi intenţiile voastre zilnice
În fiecare dimineață, încercați să vă întrebați „De ce am nevoie azi pentru a avea o zi grozavă?” și apoi stabiliţi-vă intențiile zilnice.
Aceasta este o întrebare puternică din mai multe motive. În primul rând, vă ajută să identificați prioritățile pe lista dvs. de activități. În loc să faceţi lucrurile la întâmplare încercând să faceţi totul, mai bine vă concentraţi pe ceva care va face cu adevărat diferența. Aceasta este cheia pentru a avea o zi productivă.
În al doilea rând, și poate cel mai important, această întrebare vă reamintește de bunăstarea voastră.
Știu, sunteţi ocupaţi cu diverse activităţi și trebuie să faceţi lucruri grele uneori, dar este necesar să vă creaţi timp și pentru lucrurile care vă aduc fericire, chiar dacă este doar ceva mic. Știu că sună contraintuitiv, dar vă promit că atunci când o veţi face, viața va părea mai ușoară în general.
10. Progresaţi lent dar sigur



În cele din urmă, o modalitate simplă de a face viața mai ușoară este să vă obişnuiţi cu ideea că progresul este uneori lent. Dar nu mai fiţi atât de duri cu voi înşivă, renunțaţi la așteptările nerealiste și învătăţi să vă bucuraţi de paşii pe care îi faceţi.
Cu toții avem limite, indiferent cât de tare ne „împingem”, singura întrebare este: mă voi premia pentru paşii mici şi siguri pe care i-am făcut până acum sau mă voi pedepsi pentru că nu am făcut mai mult de atât?
Din experiența mea, output-ul este mai mult sau mai puțin același. Singura diferență reală este felul în care m-am simţit eu atunci când am reuşit să realizez un lucru.
Vă îndemn să sărbătoriți micile victorii și să vă permiteţi să aveţi o viață ușoară.
Sper că v-a plăcut această listă şi că puteţi găsi utile măcar o parte din sfaturi! Există ceva ce ați dori să adăugați la această listă? Scrieţi în comentarii!